Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Румен Петров ни изпраща рецепта от Странджанския край за приготвянето на качамак със свинско месо.
ПРОДУКТИ
800 г царевично брашно
500-600 г свински гърди
400 г сирене
1 и 1/2 л вода
червен пипер (сладък или лют) и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Наливаме в тенджера подсолената вода и я кипваме. Постепенно и при непрекъснато разбъркване изсипваме вътре брашното. Продължаваме с разбъркването, докато качамакът се сгъсти.
Изсипваме го в подходяща тава. Нарязваме месото на тънки ленти и го запържваме без допълнителна мазнина.
Заливаме качамака с останалата от пърженето мазнина. Едната му половина поръсваме с натрошеното сирене, което може леко да запечем. Върху другата половина разпределяме запърженото месо. Поръсваме с червен пипер и поднасяме веднага.