Бисквитена торта с маскарпоне и шоколад

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7740235 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Лека тортичка с много нежен вкус. Приготвянето ѝ е бързо и лесно, защото не изисква топлинна обработка”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ 

1 пакет какаови бисквити тип закуска, 300 мл прясно мляко, 1 к.л. есенция ром, 3 какаови бисквити за поръсване

За белия крем: 500 г маскарпоне, 200 мл сладкарска сметана, 5 с.л. пудра захар

За кафявия крем: 200 г течен шоколад, 50 г краве масло

За основна заливка: 100 г натурален шоколад, 3 с.л. олио

За допълнителна заливка: 50 г бял шоколад, 2 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Приготвяме белия крем, като в купа разбиваме сметаната. В друга разбиваме съвсем за кратко маскарпонето със захарта. Внимателно разбъркваме и добавяме сметаната към другата смес. Загряваме на водна баня течния шоколад за кафявия крем. Прибавяме маслото. Бъркаме, докато се стопи и получим гладка смес.

Наливаме в купичка леко затопленото мляко, изсипваме есенцията и разбъркваме. Намазваме дъното на тава с 2-3 с.л. от белия крем. Топим в млякото 6 бисквити и ги редим една до друга. Покриваме ги с 1/ 3 от белия крем. Изсипваме половината от кафявия. Правим нов ред с натопени 6 бисквити. Намазваме ги с половината от останалия бял крем, а върху него слагаме остатъка от кафявия. Подреждаме последен ред бисквити. Нанасяме останалото количество бял крем. Заглаждаме тортата отвсякъде и я прибираме в хладилник за 2 часа.

Правим основната шоколадова заливка, като на водна баня разтопяваме черния шоколад с посоченото количество мазнина. Бъркаме до получаване на еднородна смес. Приготвяме и бялата заливка, като на водна баня разтопяваме белия шоколад с мазнината, определена за него. Бъркаме до получаването на гладка консистенция. Заливаме тортата бавно и старателно с кафявата глазура.

Оставяме я така за десетина минути, за да се стегне малко шоколадът. Вземаме бялата смес и върху кафявата заливка правим фигурки по наше виждане. Най-отгоре поръсваме с натрошени какаови бисквити. Прибираме тортата в хладилника и я оставяме там в продължение на едно денонощие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят