
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ни предлага рецепта, която ще донесе в дома ви празнично настроение заради аромата на канела.
ПРОДУКТИ
За тестото:
2 и 3/4 ч.ч. бяло брашно, 3 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая, 3/4 ч.ч. прясно мляко, 45 г масло, 1 яйце
За пълнежа:
45 г меко масло, 4 с.л. захар, 1 и 1/2 с.л. канела, 1 ванилия
За глазурата:
1 ч.ч. пудра захар, 3-4 с.л. прясно мляко, 1 с.л. течен мед, 1/2 ампула екстракт ванилия и масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изсипваме в купа брашното, захарта, солта и маята. В чаша смесваме маслото и прясното мляко. Загряваме, докато маслото се разтопи, и го изсипваме към брашното. Добавяме яйцето и омесваме меко тесто, което оставяме да удвои обема си.
Разбъркваме в отделен съд захарта, канелата и ванилията. След като тестото втаса, го разточваме върху набрашнена повърхност на правоъгълник. Намазваме го с масло и го поръсваме с канелената захар. Минаваме с точилката върху захарта, за да полепне добре. Нарязваме го на 6 ленти с еднаква дебелина. Завиваме ги една след друга във формата на спирала.
Оставяме тестото в завита тава, докато удвои обема си. Печем в загрята фурна на 170 градуса. Може да я покрием, но не плътно с фолио, за да предотвратим препичане отгоре.
Изваждаме готовото руло и го оставяме да изстине 10-15 мин. През това време смесваме всички продукти за глазурата. Напръскваме рулото с нея и сервираме, докато е още топло.