Кюфтенца с картофи на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7860084 www.24chasa.bg

Приготвени с готварска сметана, доматено пюре и кашкавал

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Анелия Терзиева ни предлага една атрактивна и по-необичайна рецепта за кюфтенца с картофи на фурна. 

ПРОДУКТИ

400 г кайма

праз или зелен лук

1/2 морков

800 г - 1 кг картофи

100 мл готварска сметана

2 с.л. доматено пюре

50 г кашкавал

олио

сол, черен пипер, червен пипер, чубрица на вкус

няколко листа пресен босилек 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме малко праз или зелен лук на ситно и настъргваме обелената половинка морков. Запържваме ги в малко мазнина, докато омекнат.

Смесваме ги с каймата, като овкусяваме със сол, черен пипер и чубрица. Оформяме малки кюфтенца от получената смес.

Обелените картофи нарязваме на шайби. Подреждаме кюфтенцата в намаслена тава, а между тях поставяме шайбите картофи.

Печем в умерена фурна за 15-20 мин. През това време смесваме сметаната, доматеното пюре, малко сол, щипка червен и черен пипер и 1 и 1/2 к.ч. вода.

Заливаме ястието с този сос и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем до златисто (около 20-25 мин). Поднасяме с нарязан на ситно пресен босилек.