Галя Александрова от “Пътят на честта” не обича да готви, но харесва качествената посуда

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7901894 www.24chasa.bg
Актрисата в ролята на Бонка в "Пътят на честта" СНИМКА: НОВА ТВ

Чета кулинарните книги като художествена литература, признава талантливата актриса

“Не обичам да готвя! За мен това е загубено време. Не обичам и да ям много. Ям, колкото да мога да живея”, казва актрисата Галя Александрова, която зрителите заобичаха и намразиха заради образа на злата свекърва Бонка в сериала на Нова тв “Пътят на честта”. За разлика от героинята си, която обича да глези мъжа си и семейството с домашни гозби, Александрова не обича да влиза често в кухнята. В хладилника си обаче винаги има яйца, сирене, кисело мляко, плодове и зеленчуци. А

когато ѝ се дояде

нещо сладичко,

посяга към

меда,

затова в бюфета си винаги има бурканче хубав мед. Лютеницата също е сред любимите неща на актрисата и семейството ѝ.

“Сега, като се прибера в Стара Загора, ще отида в една фирма, която произвежда хубава лютеница, и ще се запася”, казва тя. Няма обаче продукт, който да не обича и никога да не хапва, експериментира. Признава, че тя самата не е глезена от семейството си, затова и не обича да го прави и с дъщеря си и двамата си внуци.

“Кулинарни глезотии в детството ми са били по празниците - коледни курабийки, великденски яйца..., но други глезотии не помня”, разказва актрисата, която допълва, че лигавена не е била, но пък е била много галена. И макар да не обича да кулинарията, готви за семейството си. В дома им обичат да хапват печена риба, пълнени чушки, сармички, лютеница, печени чушки със сирене или миш-маш. Също като нея семейството ѝ не е ящно. За внуците си рядко запретва ръкави в кухнята. “Те си имат майка, тя им готви по-често. Моят внук много обича пържени картофки и съм му ги приготвяла, но напоследък ги предпочита сварени, защото пърженото е вредно. Много обича и яйца на очи, но не пържени, а варени във вода - поширани”, разказва Галя Александрова. Макар да не е страстен готвач, има много хубави съдове с каменно покритие, които ѝ отнемат много малко време за гозбите, а и пестят ток. Сдобива се с луксозната посуда, когато започва работа за фирма, произвеждаща специалните съдове за готвене. “За да ги продавам убедително, трябваше да ги пробвам”, уточнява тя. Александрова не готви по рецепти, експериментира в кухнята и най-често приготвя нещо вкусно с наличните в хладилника продукти. Не липсват обаче гафове в кухнята ѝ.

“Загоритенджера

съм

Много често забравям котлона - слагам примерно да се варят яйца и накрая те стават печени. Противопоказно ми е да имам тенджера под налягане. Бях сложила да се вари леща вътре и махнах винтила отгоре и лещата отиде на тавана”, разказва през смях телевизионната любимка и уточнява: “Забравям неща във фурната и котлона, но аз

не обичам да готвя и сигурно затова

ми се дават знаци, че не трябва”,

казва Александрова през смях.

“Нямам любима рецепта. Имам много готварски книги, но тях ги чета като художествена литература, просто нямам афинитет към тези неща”, споделя Александрова и казва, че една от любимите салати, които обича да хапва, е с моркови, риба тон, маруля и домати

НЕЙНАТА РЕЦЕПТА

Морковена салата с риба тон и маруля 

Продукти

2 - 3 моркова

3 - 4 листа маруля

1 домат или няколко чери доматчета

консерва риба тон

5 - 6 маслини за украса

сокът от половин лимон

зехтин на вкус

сол на вкус

Начин на приготвяне

Измиваме марулята и я накъсваме или нарязваме на едро.

Настъргваме морковите и нарязваме домата/чери доматите.

Подправяме със сол и зехтин на вкус и заливаме с лимоновия сок.

Украсяваме с маслините.