Северняшки боб със зеле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7930252 www.24chasa.bg

Постна селска гозба,

подходяща за коледния пост

КОЙ ГОТВИ

"Начинът на приготвяне на тази постна селска гозба е характерен за Северозападна България, а комбинацията от боб и зеле е неописуемо вкусна", пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ:

500 г стар фасул

2-3 средно големи глави кромид лук

1 морков

1 чушка

2 дафинови листа

5-6 зърна бахар

1 к.л. млян черен пипер

100 мл олио

1 с.л. червен пипер

2 щипки чубрица

щипка сух джоджен

девесил

сол на вкус

1/2 средно голяма зелка

1 с. л. брашно за сгъстяване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Кипваме боба, след което изхвърляме първата му вода. Наливаме нова и продължаваме да го варим заедно с нарязаните на ситно лук и чушка и настъргания морков до пълно омекване, но не и разваряване. Не осоляваме, за да уври по-бързо.

Прибавяме солта 10 минути преди да го отстраним от котлона. Тогава овкусяваме с чубрицата и джоджена. Оставяме го настрани.

Нарязваме зелето като за готвене и го запържваме в олиото. Малко преди да го отместим от огъня, овкусяваме с двата вида пипер, бахара и дафиновите листа. Изсипваме изпърженото вече зеле в сварения боб.

Разбъркваме ястието и го оставяме да покъкри десетина минути. По желание го сгъстяваме с брашното, разтворено в малко от получилия се сос. Овкусяваме го с нарязания девесил и го поднасяме с чесън и люта чушка.