Печен хек по ирански

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7937718 www.24chasa.bg

Рибна рецепта с екзотичен привкус

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“По повод Никулден предлагам елегантна рибна рецепта с екзотичен привкус”, пише ни Наталия Панчева. 

ПРОДУКТИ

1 хек или бяла риба

100 мл лимонов сок

1 лилав морков

4 с.л. олио от гроздови семена

няколко стръка магданоз

листа кориандър

листа мента

шафран, черен пипер и сол на вкус. 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме рибата. Слагаме я в тава, покрита с алуминиево фолио, като по желание може предварително леко да я запечем на скара.

Заливаме рибата със сос, приготвен от лимоновия сок, накълцаните зелени листа на подправките, шафрана, олиото, солта и черния пипер. Отгоре слагаме нарязания на колелца лилав морков.

Покриваме с фолиото и печем в предварително загрята фурна на 200 градуса. Малко преди рибата да е готова, отвиваме фолиото и оставяме да се запече.

Поднасяме с гарнитура от глазирани моркови и запечени чери домати по желание.