Пълнен шаран плакия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7945929 www.24chasa.bg

Приготвен с кралски печурки и орехи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Рибата е хем много полезна, хем подходяща и разрешена по време на постите. Рецептата е идеална за Никулден. Плънката е по-различна и много ароматна”, пише ни Димитър Димитров. 

ПРОДУКТИ

1 шаран около 1,5 кг

За плънката:

300 г гъби кралска печурка, 1 к.ч. орехи, 1 филия хляб, накиснат във вода, 1 шепа магданоз, млян черен пипер, 2 - 3 скилидки чесън

За соса:

2 връзки зелен лук, 15 чери доматчета, 2 моркова, 1 шепа магданоз, няколко листа целина, 2 дафинови листа, 2 зърна бахар, няколко зрънца черен пипер, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. вино, 1 к.ч. вода, сол на вкус 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Почистваме и нарязваме гъбите на парченца. Запържваме ги в част от олиото. Смесваме ги с изстискания хляб, наситнения чесън, нарязаните магданоз и орехи и черния пипер.

Осоляваме шарана отвътре и отвън, пълним го с плънката и го зашиваме.

Слагаме го в намазана тава и покрай него нареждаме нарязаните на пръчици моркови, лука и целите доматки. Наливаме виното и водата.

Поръсваме ястието с магданоза и останалите подправки. Досоляваме, ако е необходимо. Печем рибата до готовност.

Доливаме още вода, ако сосът в тавата започне да лепне по дъното. Изваждаме шарана и го оставяме да се поохлади. Наливаме домашно беличко винце и започваме тържеството.