Отровната риба балон е един от най-големите деликатеси в света

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7969239 www.24chasa.bg
Кадър Нова тв

Отровна риба е един от най-големите деликатеси в света. Името й е Балон. Тя е ценено ястие в азиатските страни, като само лицензирани готвачи имат честта да я готвят. Причината - при грешно приготвяне отровата може да убие човек. Как се приготвя опасното ястие, за NOVA разказва корейският Мастършеф Сън.

Фуго според японците, Боджио според корейците, Хейтун според китайците. Рибата Балон e изкушаващо ястие за всички азиатци, но само подбрани готвачи могат да го сготвят. Причината- смъртоностната отрова.

Рибата балон е 1000 пъти по-токсична от цианида. Антидот срещу отровата на тази риба не е измислен, като само 100 милиграма от отровата и могат да убият над 30 човека.

Освен за хората, рибата е интересна и за животните, но не като храна, а като наркотик. Делфини често изсмукват рибата, без да я убиват, за да изпаднат в транс.

Безопасна за делфините, но опасна за хората, затова на шеф Сън е отнело години, за да получи лиценз. “Най-важната част от приготвянето и е детоксикацията. Най-отровните части на рибата са яйчниците, черният дроб и червата. Премахват се също и очите. Кожата и месото се приготвят по специален начин”, разказа готвачът Квон Ох Сън.

Заради големия риск при консумация, рибата Балон е забранена храна за японския император. Ако не се отстрани цялата отрова, при консумация, смъртта настъпва до 15 м от изяждането и. „На някои от рибите и месото, и кожата им е отровна. Има случаи, когато неподготвени хора ловят рибата и след това я готвят без необходимата подготовка и правилна детоксикация. И така се случват инцидентите. Случва се и в ресторанти, които не са специализирани”, добави той.

Миловидна на вид, истински звяр на дъската. Рибата Балон никога не се дава лесно. Рибите имат остри зъби и понякога хапят готвачите. Веднъж една риба подскочи и ухапа колега по корема, докато минаваше покрай нея. Той веднага реагира и я удари. Случва се понякога.

Ястията приготвяни от рибата достигат до 200$ за порция, като те са най-различни. Най-известна е супата, която се готви от нейното месо. Друго популярно ястие е сашимито, както и чистата кожа. За чужденците препоръчвам пържена или приготвена със сладко-кисел сос. А в азиатските страни популярна поговорка описва този деликатес така „ Който е опитвал тази риба е глупав, който не е - също”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и