Отровната риба балон е един от най-големите деликатеси в света

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7969239 www.24chasa.bg
Кадър Нова тв

Отровна риба е един от най-големите деликатеси в света. Името й е Балон. Тя е ценено ястие в азиатските страни, като само лицензирани готвачи имат честта да я готвят. Причината - при грешно приготвяне отровата може да убие човек. Как се приготвя опасното ястие, за NOVA разказва корейският Мастършеф Сън.

Фуго според японците, Боджио според корейците, Хейтун според китайците. Рибата Балон e изкушаващо ястие за всички азиатци, но само подбрани готвачи могат да го сготвят. Причината- смъртоностната отрова.

Рибата балон е 1000 пъти по-токсична от цианида. Антидот срещу отровата на тази риба не е измислен, като само 100 милиграма от отровата и могат да убият над 30 човека.

Освен за хората, рибата е интересна и за животните, но не като храна, а като наркотик. Делфини често изсмукват рибата, без да я убиват, за да изпаднат в транс.

Безопасна за делфините, но опасна за хората, затова на шеф Сън е отнело години, за да получи лиценз. “Най-важната част от приготвянето и е детоксикацията. Най-отровните части на рибата са яйчниците, черният дроб и червата. Премахват се също и очите. Кожата и месото се приготвят по специален начин”, разказа готвачът Квон Ох Сън.

Заради големия риск при консумация, рибата Балон е забранена храна за японския император. Ако не се отстрани цялата отрова, при консумация, смъртта настъпва до 15 м от изяждането и. „На някои от рибите и месото, и кожата им е отровна. Има случаи, когато неподготвени хора ловят рибата и след това я готвят без необходимата подготовка и правилна детоксикация. И така се случват инцидентите. Случва се и в ресторанти, които не са специализирани”, добави той.

Миловидна на вид, истински звяр на дъската. Рибата Балон никога не се дава лесно. Рибите имат остри зъби и понякога хапят готвачите. Веднъж една риба подскочи и ухапа колега по корема, докато минаваше покрай нея. Той веднага реагира и я удари. Случва се понякога.

Ястията приготвяни от рибата достигат до 200$ за порция, като те са най-различни. Най-известна е супата, която се готви от нейното месо. Друго популярно ястие е сашимито, както и чистата кожа. За чужденците препоръчвам пържена или приготвена със сладко-кисел сос. А в азиатските страни популярна поговорка описва този деликатес така „ Който е опитвал тази риба е глупав, който не е - също”.