Над 100 идеи за празничната трапеза в новия специален брой на "Рецепти за здраве" (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7970745 www.24chasa.bg

Специално издание на сп. "Рецепти за здраве" събира в малка, елегантна книжка над 100 изпробвани рецепти за коледните и новогодишни празници. В последния брой за годината изданието обръща внимание на това как да сготвим по празниците здравословно и в същото време икономично. Идеалната коледна пуйка вече не е мираж и всеки ще може да си я приготви у дома, след като получи напътствия стъпка по стъпка от коледния брой.

Празничният "Рецепти за здраве" ви лишава от каквито и да било колебания за това какви салати, предястия, разядки и десерти да сложите на семейната трапеза. Оригинални и лесни рецепти ще ви помогнат да сготвите и основното, да забъркате празнични напитки и да не изхвърлите храна, ами да приготвите нови вкуснотии от остатъците. 

Едни от най-прочутите ни блогъри споделят любимите си празнични рецепти, а от тефтера с бабини рецепти ще може да приготвите и традиционни български ястия.

Панетоне

Рецепта от специалното коледно издание на сп. "Рецепти за здраве"

Панетоне е италиански сладък обреден хляб, който наподобява козунак. Приготвят го по Коледа с много сушени плодове в тестото. Ако искате хлябът да стане наистина висок, удвоете количествата, увеличете и времето за печене. Направете високи стени на формата за печене като използвате няколко ката хартия за печене.

Необходими продукти:

100 г стопено масло

200 мл топло прясно мляко

20 г прясна мая

ванилия

450 г брашно

50 г захар

1 равна ч.л. сол

50 г захаросани портокалови корички

40 г захаросани лимонови корички

50 г сушени череши

50 г нарязани бадеми

80 г стафиди

1 жълтък

Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Смесете маслото и млякото. Прибавете маята и разбъркайте, докато се разтвори.

2 Отделно смесете брашното, захарта, солта и ванилията. Прибавете ги към млякото и маслото. Разбъркайте и омесете тесто. Покрийте го и оставете на топло за 1 час.

3 След като тестото втаса, го примесете отново, като сложите захаросаните корички, черешите и стафидите. Прехвърлете го във висока кръгла форма и го оставете да се надигне за още 30 мин.

4 Загрейте фурната на 160°C и изпечете панетонето за 35 мин. Разбъркайте жълтъка с малко вода и го намажете отгоре. Печете още 10 мин. След като изстине, поръсете с пудра захар.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нападателят на "Пари Сен Жермен" Единсон Кавани вероятно ще премине в "Атлетико" (Мадрид) до броени часове, твърди "АС". Изданието съобщава, че агентът на 32-годишния уругваец се намира в испанската столица за финални преговори. Очакваше се още снощи да бъде постигнато споразумение, а днес трансферът да бъде официално обявен

Котешка тоалетна в купето, чорапи на чистачките, найлонови торбички на огледалата са добри идеи Иво АНГЕЛОВ Размразяването на колата във вледеняващата зимна сутрин е едно от най-досадните задължения. Тюхкания и яд няма да ви помогнат, но има няколко дребни хитрини, които могат значително да подобрят живота ви

Бившият халф на "Левски" Роман Прохазка подписа договор с полския "Гурник" (Забже). Любимецът на феновете на "сините" идва като свободен агент след прекратяването на договора му с чешкия "Виктория" (Пилзен), където загуби титулярното си място. В "Гурник" Прохазка ще играе с бившия защитник на ЦСКА Борис Секулич