
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ни предлага интересна рецепта за сладки питки с пасирана тиква.
ПРОДУКТИ
2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко (соево, бадемово, кокосово, ако постите), 1 кубче прясна мая, 1 ч.ч. сварена или печена тиква, 100 г захар, 4 с.л. олио, 1-2 ванилии, около 700-800 г брашно, 7-8 ореха или лешника
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме брашното и го изсипваме в подходяща по големина тава, в която ще месим. Правим кладенче, в което чукваме 1 яйце и 1 белтък, а жълтъка оставяме за намазване. Сипваме захарта и разбъркваме. Към сместа добавяме олиото и ванилията.
Слагаме в половината от затопленото мляко маята, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне, след което я прибавяме към основната смес за тестото. Сипваме останалото прясно мляко.
Пасираме тиквата. Добавяме и нея. Прибавяме по малко от брашното и замесваме средно меко тесто, което прехвърляме в купа, покриваме и оставяме да втаса. Премесваме го отново. Оформяме топчета, малко по-големи от яйце.
Нареждаме ги в тавичка, покрита с хартия за печене. По средата всяко притискаме с палец, за да се оформи дупчица, в която слагаме парче орех или лешник. С ножица правим няколко разреза, така че питките да заприличат на малки тиквички. Оставяме отново да втасат, намазваме с жълтък и печем в загрята фурна на 170-180 градуса до златисто.