Пасти с шоколадов крем

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7979785 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам рецепта, подходяща за празнуващите по време на коледния пост”, пише Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

За блата:

1 пасиран банан, 100 г смлени орехи, 80 г какао, 6-8 с. л. брашно, 1/2 ч. ч. олио от гроздови семена, сок от 1/2 компот, 1 ванилия, 1 бакпулвер

За шоколадовия

крем:

300 г натурален шоколад, 150 г растителна сметана за готвене

За кокосовия

крем:

1 консерва кокосово мляко или крем, нишесте, захар на вкус

За сиропиране:

50 мл сок от компот, 80 мл ликьор

Кокосови стърготини, 1-2 мандарини.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесваме продуктите за блата до получаване на хомогенно, гъсто кексово тесто. Изсипваме го в кръгла форма и печем до суха клечка. След като изстине, разрязваме блата на две.

Разтопяваме за шоколадовия крем шоколада на водна баня, добавяме растителната сметана и разбъркваме добре. Сиропираме половината блат с компота, смесен с ликьора. Намазваме с част от шоколадовия крем и оставяме в хладилник да стегне.

Загряваме подсладеното кокосово мляко до кипване и добавяме разтвореното в хладка вода нишесте в количество според указанието на опаковката. Разбъркваме и след 2-3 минути отдръпваме от котлона. Изсипваме горещия крем върху блата. За да не се разтече, може да използваме ринг или форма с падащо дъно.

Оставяме да стегне и слагаме отгоре другия блат. Сиропираме с компот и ликьор и намазваме с останалия шоколадов крем. Поръсваме с кокосови стърготини, украсявяме с парченца мандарина и оставяме в хладилник за една нощ. Преди поднасяне нарязваме на пасти.