Топла Коледа и 25% възможност за брутален снежен циклон за Нова година (Обновена)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/7984307 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Топла Коледа и 25% възможност за брутален снежен циклон за Нова година прогнозира метеорологът Георги Рачев пред Нова тв. За Рождество са възможни 19-20 градуса максимални температури, но това не е рекорд, през 70-те на същия ден е било и по-топло и хората ходели без връхна дреха навън. Тази година в дните след празника до неделя се очаква топро и сухо време, после спедиземноморски циклон ще промени времето над континента.

И американци, и европейци прогнозират студен циклон по Нова година. До неделя изцяло топло време. Въздухът в София няма да е чак толкова хубав, защото вятърът ще е сравнително слабичък”.

„8-9 градуса в Източна България на 25 декември. В Гърция също ще бъде топло. До понеделник в Европа няма студ. Не само в Европа, но и в близост. От там нататък се започва едно динамично време. Снежният циклон трябва да дойде на 29 декември. Като погледнах картите, сам се уплаших, толкова е брутален. Всичко ще зависи от следващата седмица. Това е поредният циклон – Италия ги потопи, в Гърция оранжеви и червени кодове. При нас ако дойде циклонът, минава много южно от България. Ако този успее да мине през Северна Гърция, то тогава ще има достатъчно студ да навлезе в България и обилните валежи да се превърнат в сняг”, прогнозира климатологът.

„Да не внасяме паника, има много време. Това е една прогноза със сбъдваемост от 25%. Декември месец е месец на аномалиите на температурите”, смята Рачев.