
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
В новия епизод на “Звездната кухня с Мила и Толик” двамата приготвиха баклава с ябълки - друга рецепта от книгата на топшефовете Иван Манчев и Таньо Шишков “Любимо от родната кухня”.
ПРОДУКТИ
За основата:
4 зелени ябълки, 100 г орехи, 100 г кафява захар, 60 г краве масло, 1 ч.л. канела
За сиропа:
100 мл вода, 60 г захар, 60 г мед, 1/2 лимон, 2 стръкчета мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме ябълките на тънки шайби. В отделен съд разбъркваме орехите, 80 г кафява захар, леко разтопеното масло и канелата.
Намазваме тава с масло и подреждаме един ред ябълки, за да се покрие плътно дъното. Изсипваме сладката смес върху ябълките и леко притискаме.
Подреждаме отгоре още един слой плодове, за да покрием пълнежа. Накрая поръсваме с остатъка от кафявата захар, за да се карамелизира във фурната. Печем на 180 градуса за 30 минути.
Приготвяме в това време сиропа от захарта, меда, сока от лимона, водата и стръкчетата мента, като ги варим в тенджера до сгъстяване. Щом е готов, поливаме обилно изпечената баклава от ябълки.