
Традиционна рецепта за трапезата на Бъдни вечер
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам традиционна рецепта, подходяща за Бъдни вечер - постни пълнени чушки със стафиди. Може да се приготви и със сухи чушки, предварително накиснати в гореща вода”, пише ни Мариана Бончева.
ПРОДУКТИ
8-10 големи червени месести чушки, 1 ч.ч. ориз, консерва домати, 3 глави кромид лук, 2 моркова, шепа стафиди, няколко картофа, брашно, олио, ронена чубрица, ронен джоджен, пресен магданоз, сол, червен и черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме чушките от дръжките и семенната част. В олио задушаваме нарязаните две глави кромид лук и настърганите моркови. Когато лукът поомекне и си пусне водата, прибавяме ориза, 2/3 от консервата домати и подправките – нарязан магданоз, чубрица, джоджен, сол, червен и черен пипер.
Доливаме малко топла вода и разбъркваме от време на време, докато оризът се полусвари и сместа се сгъсти. Прибавяме стафидите и разбъркваме. С получената плънка пълним чушките и топваме отворите им в брашно.
Редим ги в дълбока тава, застлана с картофи на колелца, останалия лук на лунички и останалите ситно нарязани консервирани домати. Затваряме отворите с парче чушка и наливаме 2-3 пръста подсолена гореща вода.
Слагаме ги в загрята на 180 градуса фурна, докато се запекат добре. Поднасяме чушките върху зеленчуковото канапе.