Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Наталия Панчева ни предлага рецепта за тиквеник с късмети, за да ни напомни, че хубави неща трябва да се пожелават и след идването на новата година.
ПРОДУКТИ
1 пакет кори за баница, 1,5-2 кг тиква, 1 ч.ч. захар, 1 ч.л. цейлонска канела на прах, 100 г орехови ядки, 100 г сушени сини сливи без костилки, олио от гроздови семена, растително и краве масло за намазване на тавата, по желание - сурови семена от слънчоглед, ленено и сусамово семе
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в купа настърганата на едро ренде тиква със захарта, канелата, нарязаните орехи и сините сливи. По желание може да поръсим и с малко сурови семена от слънчоглед, ленено и сусамово семе.
Разстиламе два листа от корите и ги намазваме с 1 с.л. олио. Отгоре разпределяме част от плънката. Слагаме късметчета и навиваме на руло.
Повтаряме тази процедура до привършването на корите или плънката. Завиваме първото руло на охлюв в средата на тава, намазана със смес от растително и краве масло.
Навиваме около охлюва останалите рула. Поръсваме с олио и печем на 180 градуса до приятно покафеняване.