Бонбони, приготвени със сушени сливи и шоколад
КОЙ ГОТВИ
"Предлагам рецепта за домашни празнични бонбони, които аз всяка година приготвям около новогодишните празници, а всички знаем, че те не са приключили и продължават и през месец януари", пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
5 малки портокала
200 г сушени сливи без костилки
400 г шоколад кувертюр
50 г масло
1 ч.л. олио
цели орехови ядки
захаросани портокалови корички
300 г захар
300 мл вода за сироп
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме сироп от водата и захарта. В него слагаме измитите и нарязани на шайби портокали. Варим ги на тих огън около 30 минути. Отцеждаме ги добре и ги нареждаме в походящи широки тави, покрити с хартия за печене.
Оставяме ги да престоят 2-3 дни, като ги обръщаме, докато се изсушат. Подготвяме сливите, като във всяка на мястото на костилката поставяме четвърт орехова ядка.
Разтопяваме на водна баня шоколада, заедно с маслото и накрая прибавяме и олиото за блясък. С помощта на вилица потапяме в шоколада една по една сливите и ги подреждаме върху хартия. След това потапяме и портокаловите медальони( по- големите може да разполовим) в шоколада и ги подреждаме върху хартия.
Поръсваме с дребно нарязани портокалови корички. Оставяме на студено да се стегнат и са готови за консумация и почерпка на любими хора.