
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Чудесна идея за подарък, ако сте поканени на гости и се чудите какво да занесете на домакините. Повярвайте, че ще останат сто пъти по-доволни, отколкото, ако им отнесете нещо купено”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
За тестото:
500 г брашно, 25 г жива мая, 3 с.л. олио, 2 с.л. заквасена сметана, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 200-250 мл хладка вода
За първата плънка:
150 г праз, 1 к.ч. ориз, 1 червена чушка, 3 с.л. олио, червен пипер, джоджен и сол на вкус
За втората плънка:
250 г кайма, 1 с.л. олио, черен пипер, чубрица и сол
За третата плънка:
1 мъничка кисела зелка, червен пипер, пресен девесил и сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тесто от посочените продукти. Оставяме го да втаса за около час. Сваряваме ориза за първата плънка. Промиваме го със студена вода и го запържваме с олиото и нарязания праз. Овкусяваме със сол, червен пипер и джоджен. Приготвяме месната плънка, като запържваме каймата с подправките. Последната плънка правим, като нарязваме и запържваме зелето. Овкусяваме с червен пипер и след като махнем плънката от котлона - с пресен девесил.
Разделяме тестото на 4 топки, като едната е по-голяма от другите. Намазваме правоъгълна тава с олио. Разточваме голямата топка на тънка кора и с нея завиваме дъното на тавата, като оставяме краищата ѝ да висят.
Разстиламе оризовата плънка. Върху нея слагаме първата по-малка разточена кора, изрязана в правоъгълна форма. Върху нея слагаме месната плънка и разточваме малка кора в правоъгълна форма. Върху нея поставяме зелевата плънка. Изрязваме дебелото от краищата на най-долната кора и я загръщаме върху плънката.
Разточваме последната малка кора, изрязваме я внимателно. Слагаме я върху зелето и внимателно я подпъхваме с помощта на нож, така че да не стърчи по време на печенето. Изрязваме лентички и оформяме панделката. Нареждаме черен пипер за декорация. Намазваме печивото с разбит белтък и малко олио. Оставяме го да втаса. Печем за 40 мин в загрята на 180 градуса фурна. Изваждаме го и го оставяме да поизстине.