Месено подаръче с 3 вида плънка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8046497 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Чудесна идея за подарък, ако сте поканени на гости и се чудите какво да занесете на домакините. Повярвайте, че ще останат сто пъти по-доволни, отколкото, ако им отнесете нещо купено”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ 

За тестото:

500 г брашно, 25 г жива мая, 3 с.л. олио, 2 с.л. заквасена сметана, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 200-250 мл хладка вода

За първата плънка:

150 г праз, 1 к.ч. ориз, 1 червена чушка, 3 с.л. олио, червен пипер, джоджен и сол на вкус

За втората плънка:

250 г кайма, 1 с.л. олио, черен пипер, чубрица и сол

За третата плънка:

1 мъничка кисела зелка, червен пипер, пресен девесил и сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Замесваме тесто от посочените продукти. Оставяме го да втаса за около час. Сваряваме ориза за първата плънка. Промиваме го със студена вода и го запържваме с олиото и нарязания праз. Овкусяваме със сол, червен пипер и джоджен. Приготвяме месната плънка, като запържваме каймата с подправките. Последната плънка правим, като нарязваме и запържваме зелето. Овкусяваме с червен пипер и след като махнем плънката от котлона - с пресен девесил.

Разделяме тестото на 4 топки, като едната е по-голяма от другите. Намазваме правоъгълна тава с олио. Разточваме голямата топка на тънка кора и с нея завиваме дъното на тавата, като оставяме краищата ѝ да висят.

Разстиламе оризовата плънка. Върху нея слагаме първата по-малка разточена кора, изрязана в правоъгълна форма. Върху нея слагаме месната плънка и разточваме малка кора в правоъгълна форма. Върху нея поставяме зелевата плънка. Изрязваме дебелото от краищата на най-долната кора и я загръщаме върху плънката.

Разточваме последната малка кора, изрязваме я внимателно. Слагаме я върху зелето и внимателно я подпъхваме с помощта на нож, така че да не стърчи по време на печенето. Изрязваме лентички и оформяме панделката. Нареждаме черен пипер за декорация. Намазваме печивото с разбит белтък и малко олио. Оставяме го да втаса. Печем за 40 мин в загрята на 180 градуса фурна. Изваждаме го и го оставяме да поизстине.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари