Актьорът Велизар Бинев измислил магданозено песто с малко бяло сирене и масло

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8061346 www.24chasa.bg

В ДНК-то на актьора Велизар Бинев е заложено да бъде страхотен кулинар. В семейството му почти всички готвят - баба му, майка му и баща му. Може би заради това предпочита домашните събирания, а не излизанията навън по ресторанти. “Много обичам да готвя за мои приятели. Даже си имам един лаф, че начинът, по който им се обяснявам в любов, е, като им готвя”, шегува се актьорът.

От детските си години помни една от манджите на баба си, която била, меко казано, фантастична. “Това е един грузински ориз със стафиди и моркови. Не мога да опиша колко е вкусен”, казва той. Майка му не остава по-долу. За Великден тя приготвяла специален десерт, с който намазвала козунака. Той се казва сырная пасха. “Това е специален сладкиш. Прави се с яйца, извара, сметана, портокалови и смокинови корички, напоени в ром”, обяснява актьорът.

“Някъде около 16-годишна възраст се влюбих в правенето на коктейли”, казва Бинев. Оттогава до днес е измислил много рецепти, като навремето е знаел над 600 - всичките негови авторски. “От това се събуди любовта ми към смесване на различни вкусове”, спомня си актьорът. Преди около 20 години се сетил, че този принцип не важи само за коктейлите, но и за храната. “Оттогава започнах да готвя. Това ужасно много ми хареса”, казва Бинев.

Един от последните му успешни експерименти са домашни бонбони, които направил с пармезан, кокосова захар, бишкоти и ром. “Стават едни топчета. Имат вариант с какао и без. Много са вкусни”, казва актьорът.

Той има доста авторски рецепти не само за коктейли, но и за ястия. “Едно от големите ми постижения е, че имам свое собствено песто”, казва Бинев. За да измисли рецептата, пробвал всякаки варианти. Най-накрая се спрял на магданозено песто, в което кедровите ядки заместил с кашу. Другото специфично е, че добавя малко бяло саламурено сирене и масло, а такива няма в нито едно друго песто по света. “Двама големи готвачи ми казаха, че тази рецепта ми е изпратена от Господ, защото е най-хубавото песто, което са яли”, казва Бинев. Той уточнява, че не е скъпо човек да го приготви вкъщи.

Актьорът обича да комбинира домашното си песто с филе от сьомга. “Без абсолютно никаква термична обработка го нарязвам на кубчета, след което ги обърквам и директно се яде. Божествено вкусно е”, казва Бинев.

“Аз мисля, че вече готвя доста добре. За да готви така човек, трябва да е изхвърлил страшно много манджи”, допълва актьорът. Той самият не е изключение, но на принципа проба - грешка се е научил да експериментира в кухнята. “Когато се учех да използвам розмарин, ако знаете колко фантастични ястия съм изхвърлил. Ужасно сложно е да се дозира тази подправка. Тя може така да преобладава, че всичко друго да изгуби вкуса си”, казва актьорът.

Освен че винаги е готов да експериментира в кухнята, гледа рецептите на някои от световните кулинари като Джейми Оливър и Хестън Блументал.

“От рецептите на Блументал има една, както аз я наричам тридневното пиле. Все едно пиле на фурна с тази разлика, че на практика се готви два дни”, разказва Бинев. Интересното е, че в рецептата няма други подправки освен сол и масло.

“Тази Нова година едно от нещата, за които много ме подиграваха, е, защото направих зеле със свинско и скариди”, спомня си Бинев. Много хора му казали, че това било манджа с грозде. “Реално погледнато, колко манджи с грозде има? Страшно много неща се пекат с него. Дори самият български лаф е толкова неверен, защото има фантастични манджи с грозде”, смее се актьорът.

В менюто му целогодишно присъстват зеленчуците. Той харесва и месото, но не смята, че трябва да се яде повече от 2 пъти седмично. “Има фантастични вегетариански и дори вегански ястия. Заради мои приятели научих за тях. Аз държа на мен и хората около мен да им е вкусно, независимо дали има, или няма месо”, казва Бинев.

Той има нещо като хоби - 2 огромни чекмеджета, пълни с подправки. “Когато някой мой приятел ходи някъде в чужбина и пита какво да ми донесе, отговорът ми е само един - някоя суха подправка”, казва актьорът. Той обаче не ги колекционира, а ги използва, за да може да приготви за близките си хора вкусни и ароматни ястия. Смешното е, че Бинев може да прекара дни в ядене на банички, но за приятели е готов да стои до печката и 9 часа, ако се налага.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА 

Сьомгова пъстърва с тиквички и домати

Продукти:

За 5 порции: 600 г сьомгова пъстърва, 6 бр. тиквички, 3 бр. домати, 2 глави червен лук, 4 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, само дръжките, черен пипер, пушен червен пипер, соев сос, бял балсамов оцет, масло, италиански микс от подправки: розмарин, мащерка и сух чесън

Начин на приготвяне

Измиваме тиквичките и без да ги обелваме, ги разрязваме на половина по дължина. Издълбаваме вътрешността им с лъжица и ги подреждаме в тава върху хартия за печене, намазани със зехтин и сол. Печем ги в загрята фурна на 200 градуса за 45 мин. Вътрешността на тиквичките намачкваме със сол и оставяме да престои 45 мин, след което я изсипваме в марля и я изстискваме, за да се отдели течността. Почистваме кожата и костите на пъстървата. Нарязваме филето на кубчета с големина 1,5 см. В тиган с незалепващо покритие, намазан с масло, на силен огън пържим сьомгата, подправена с 1/2 ч.л. пушен червен пипер, 1 ч.л. италиански микс от подправки, 2 с.л. соев сос, сол и черен пипер на вкус. Оставяме за около три минути, докато мазнината от сьомгата се разтопи. Лука нарязваме на малки кубчета, чесъна - на ситно, обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета, като прецеждаме през цедка сока им. В съд с незалепващо покритие на умерено силен огън изсипваме мазнината от сьомгата и 60 г масло. Задушаваме лука и чесъна, докато добият прозрачен цвят. Добавяме нарязаните на ситно дръжки от магданоз, доматите и вътрешността на тиквичките. Прибавяме 4 с.л. бял балсамико оцет, 150 мл вода, 2 ч.л. италианска подправка, 1/2 ч.л. пушен червен пипер, 4 с.л. соев сос, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа регулярно с дървена лъжица около 40 мин. Гасим котлона и прибавяме печените тиквички, нарязани напречно на парчета от 5 см, и запържената сьомгова пъстърва. Разбъркваме и оставяме да престои около 15 мин под похлупак, преди да сервираме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански