
Ястие с хрупкава коричка и богата плънка
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Много вкусен киш, с хрупкава коричка и богата плънка - ще си изядете и пръстите”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
За блата:
300 г брашно
120 г студено масло
вода
За плънката:
300 г гъби печурки
1 стрък праз лук
120 г бекон
2-3 яйца
10 с.л. прясно мляко
100 г кашкавал по желание
2 с.л. зехтин
черен пипер
червен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме тестото, като стриваме маслото с брашното, докато получим маслени трохи. С малко студена вода замесваме меко тесто и го оставяме да почине. Количеството на водата преценяваме на око.
Загряваме в голям тиган зехтина и задушаваме нарязания на кръгчета праз лук. Добавяме бекона, който сме нарязали на кубчета предварително, и след това гъбите - нарязани на филийки. Запържваме ги до готовност. Подправяме с червен, черен пипер и сол на вкус.
Разпределяме тестото по дъното и стените на форма за пай. Може да направим това с ръце или първо да го разточим с точилка и след това да го преместим. Не е нужно да намаслявате формата. Разпределяме равномерно цялата плънка отгоре.
Разбиваме добре яйцата и прясното мляко. Изливаме ги върху плънката. Печем в загрята фурна на 200 градуса до покафеняване ръбчетата на тестото. По желание може да добавим малко преди края настърган кашкавал и да запечем на горен реотан до златисто.