Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам ви една от многото рецепти за картофи “Хаселбак”, известни още като картофи “Акордеон”. Най-вкусни са топли, докато са още хрупкави”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
5-6 по-едри картофа
50 г краве масло
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
ронен риган, млян черен пипер, сол и други подправки на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме картофите с гъба или четка и ги подсушаваме. Ако са пресни и с тънка ципа, няма нужда да ги белим. Поставяме ги между две дъски за рязане или две дървени шишчета и правим разрези, без да стигаме до края.
Поръсваме ги със сол и черен пипер. Нареждаме ги в тава и с помощта на четка ги намазваме със зехтин. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Прибавяме към разтопеното масло ситно нарязаната скилидка чесън, ронен риган, черен пипер, сол или други подправки на вкус. Изваждаме картофите от фурната и ги намазваме с ароматното чесново масло, като се стремим то да проникне между всеки разрез. При печенето те ще са се разтворили леко.
Връщаме картофите във фурната, докато се зачервят и се образува хрупкава коричка. Поднасяме ги топли като гарнитура, предястие или основно ястие.