Картофи по шведски "Хаселбак"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8097012 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Изпращам ви една от многото рецепти за картофи “Хаселбак”, известни още като картофи “Акордеон”. Най-вкусни са топли, докато са още хрупкави”, пише ни Румен Петров.

ПРОДУКТИ 

5-6 по-едри картофа

50 г краве масло

2 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

ронен риган, млян черен пипер, сол и други подправки на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Измиваме картофите с гъба или четка и ги подсушаваме. Ако са пресни и с тънка ципа, няма нужда да ги белим. Поставяме ги между две дъски за рязане или две дървени шишчета и правим разрези, без да стигаме до края.

Поръсваме ги със сол и черен пипер. Нареждаме ги в тава и с помощта на четка ги намазваме със зехтин. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.

Прибавяме към разтопеното масло ситно нарязаната скилидка чесън, ронен риган, черен пипер, сол или други подправки на вкус. Изваждаме картофите от фурната и ги намазваме с ароматното чесново масло, като се стремим то да проникне между всеки разрез. При печенето те ще са се разтворили леко.

Връщаме картофите във фурната, докато се зачервят и се образува хрупкава коричка. Поднасяме ги топли като гарнитура, предястие или основно ястие.