Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8112852 www.24chasa.bg

“Храненето е ритуал”, категоричен е известният тв водещ Драгомир Драганов. Той може да яде прав до хладилника, боцвайки с вилица от тавата, но предпочита да превръща вечерите си в много приятен момент, като слага на масата свещи, хубава покривка, салфетки и т.н.

Драганов отпразнува рождения си ден в сряда, събирайки най-близките си приятели. Имало един проблем - в дома си най-много е събирал 6 човека, за толкова е голяма масата му. Поканил обаче повече приятели. “Първо, купих четири сгъваеми стола. Второ, понеже сервизите ми за хранене са за 6 души, а не ми се бе налагало да имам такъв за 12, специално купих чинии. Просто когато и масата изглежда добре, настроението е по-различно”, казва водещият.

Светът е събран в кухнята на Драго Драганов

Гостите му знаят, че той е отличен кулинар, така че вероятно са имали високи очаквания, които Драганов трябвало да оправдае.

“Постарах се да направя една салата (рецептата за нея вижте в карето - б.а.), която често приготвям. Тя е много богата и спокойно може да замени лека вечеря, особено в приятните летни вечери”, казва водещият.

За основното ястие използвал 3 вида месо в равни количества - свинско, пилешко и телешко. Ако ви предстои да посрещате гости, неговата рецепта е идеална, защото ще задоволите вкуса на всеки, стига да яде месо. Свинското, пилешкото и телешкото приготвя заедно със сос от 4 сирена. “Подсилвам го със синьо сирене и настърган кашкавал, за да може, разтопявайки се, да се превърнат в част от соса”, обяснява Драганов. Задължително прибавя и манатарки.

“Използвам моментите, в които пътувам, да си купувам подправки. Имам различни миксове за месо от много държави, които имат специфични аромати”, казва водещият. Ястието, което приготвил за рождения си ден, овкусил с черен пипер и една от тези специални подправки. “Тя не е задължителна, защото манатарките са с много силен аромат, сирената също”, допълва Драганов. Използвал и готов италиански сос с високо качество.

Сипва всички тези продукти в тава от фолио. Захлупва я с втора, като ги завива, запечатвайки месото вътре. Слага го във фурната и пече на 180 ° за около 2-2,30 часа. “Месото става като мозък. Сосът попива в него и се сгъстява”, казва Драганов. Сервирал ястието върху канапе от черен и жасминов ориз, варени заедно. Десерта взел от любимата си сладкарница. “Просто нямах време да приготвям такъв. Иначе много обичам леките кремове на основата на маскарпоне”, казва водещият. Ако трябвало да направи нещо, щяло да бъде именно подобен крем.

“Никога не мога да приготвя два пъти едно и също ястие, с изключение на фирмената ми сьомга”, смее се Драганов. Нарежда рибата в тавичка. Изцежда толкова сок от грейпфрут, колкото да я покрие. Прибавя черен пипер и розмарин и я пече в максимално силна фурна, докато кипне сокът. “Той превръща сьомгата буквално в крем. Нямам приятел, който да не е ял от нея”, казва Драганов.

Той е на мнение, че колкото по-екзотична е една подправка, толкова по-добре. “Много често готвя с ментов сос, който си бях купил в Англия, от Франция винаги си нося конфитюр от лук, който е много специфичен, в Гърция има огромно количество от балсамови оцети на каква ли не основа - портокал, портокал и лимон, смокини, дори ягоди”, казва водещият. Според него именно този с екстракт от ягоди е най-добър, когато приготвяте салати.

“Смятам, че ако пътуваш някъде, ти си длъжен да опиташ традиционната кухня на страната. По този начин я опознаваш, както и вкуса на местното население”, казва Драганов. Въпреки това самият той се описва като традиционалист и предпочита европейската кухня.

Може би едни от най-екзотичните ястия, които е опитвал, са били в Мексико. “Всички знаят за тези чушки хабанеро. Понеже обичам пикантна храна, си мислех: “А, мога да ги пробвам”. Оказа се, че са толкова люти, че имах чувството, че целият изгорях, че мозъкът ми пламна, когато ги пробвах”, разказва със смях водещият.

Макар че сега е кулинарен спец, и той е имал ястия, които не са му се получили от първия път, особено когато правил началните си стъпки в готвенето. “Много се опитвах да съчетавам несъчетаеми на пръв поглед продукти”, казва Драганов, но вече е опознал вкусовете си.

Зелена салата с риба тон и скариди

Продукти

микс от зелени салати

зелен боб с тънки шушулки

леко пикантни зелени маслини без костилки

сушени домати

бейби царевички

риба тон

скариди

пармезан

За дресинга:

1 с.л. доматено песто

1 с.л. босилково песто

зехтин

лимонов сок

Начин на

приготвяне

Смесваме в купа салатите, зеления боб, маслините и бейби царевичките, които предварително сме нарязали на по-малки парчета - като жулиенчета. Прибавяме щедро количество риба тон, за да се получи по-богатасалатата, слагаме и скаридите. Приготвяме дресинга, като смесим изброените продукти. Използваме прясно изцеден лимонов сок. Добавяме го към салатата и разбъркваме добре. Обилно поръсваме с пармезана, като правим люспи с белачката за картофи. “Много красиво се получава”, казва Драганов.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г