
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предложение за вечерите в забързаната работна седмица, когато се прибираш късно от работа изморен и гладен, ама много гладен, а ти се иска да седнеш и да отмориш с едно вкусно блюдо и чаша с нещичко налято”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
За 3 гювечета:
1 пилешка пържола от бут, 150 г печурки, 30 г кашкавал, 3 яйца, 3 печени чушки, 3 моркова, 2 малки глави лук, 1 к.ч. домати, 1 к.л. млян черен пипер, 1 щипка босилек, сол на вкус, 6 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме гъбите и лука на едро. Задушаваме ги в половината мазнина и сол на вкус. Нарязваме на дребно пилешкото месо и морковите. Задушаваме ги по същия начин. Накрая нарязваме печените чушки.
Вземаме три глинени гювечета и в тях разпределяме равномерно първо гъбената смес, а след това тази с месото. Върху тях изсипваме доматите и чушките. Поръсваме с черния пипер и босилека. Слагаме кашкавала, нарязан на малки кубчета. Най-отгоре чукваме по 1 яйце, като боцваме жълтъците, докато гювечетата се пекат. Похлупваме ги с капачетата.
Слагаме ги в студена фурна, след което я включваме на 200 градуса. Печенето продължава около 30 минути след като започне да къкри, но все пак проверяваме какво се случва под похлупачетата, защото всяка печка пече по различен начин и е възможно някъде да е необходимо допълнително време за приготвяне.
Сервираме готовите табиетлийски гювечета десетина минути след като сме ги извадили от фурната.