В дома на Илия Илиев има закон - той приготвя салатата, а жена му десерта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8138639 www.24chasa.bg
Лекоатлетът и спортен журналист Илия Илиев

Лекоатлетът и спортен журналист Илия Илиев определено има отношение към храната и кулинарията, въпреки че като дете хич не се замислял върху тази област. “За мен беше важно, когато съм гладен, да седна и да ям”, шегува се той. “Законът вкъщи обаче беше, че се храним заедно, освен на закуска, защото всеки излиза по различно време. Никога не съм разпитвал кое точно как се приготвя. Бях се специализирал по сандвичите”, допълва Илиев.

Традицията за това всички да се съберат около масата, за да хапнат, пренася и в своя дом. “Мисля, че за това сме единодушни вкъщи - вечерята е нашето време за събиране заедно, защото през деня всеки има различни неща, които прави”, разказва лекоатлетът.

Когато бил около 19- или 20-годишен, се отделил от родителите си. “Тогава не можех да правя абсолютно нищо и след 3-4 месец със сандвичи и обикаляне на заведенията, реших, че нещо ще трябва да се промени. Така започнаха моите приключения в дебрите на готвенето, като първо всичко се случваше по телефона с: “Ало, мамо, това как се прави” и много неуспешни опити”, смее се журналистът.

В дома на Илия Илиев има закон - той приготвя салатата, а жена му десерта

Първото ястие, което приготвил, било пиле с ориз. “Загоря, естествено, но аз си го харесах, защото обичам да ям по-препечени неща”, спомня си със смях Илиев. Избира именно тази рецепта, защото от дете му е любима.

“Можех да ям ориз всеки ден като малък. Много неща не обичах, де, но при мен те са наистина много, ако трябва да ги изброявам”, допълва той.

И до днес не хапва повечето от тях. “Аз съм голям инат. Някои от тях не съм опитвал и досега, но съм решил, че не ги ям, като например гъби, всякакви видове сладка и мармалади, крем карамел”, казва лекоатлетът.

Когато започва да готви, основният му източник на рецепти е майка му. Записвал си напътствията ѝ на листче и след това се опитвал да ги изпълни. “Естествено, не се получаваше като хората, но понабрах някакъв опит”, разказва журналистът. След това основно се допитвал до интернет. “Като ти се дохапва нещо, пишеш в чичко Гугъл, гледаш няколко варианта, докато намериш нещо, което ти харесва”, допълва Илиев.

Има един закон в кухнята му. “Аз приготвям салатата, каквато и да е тя”, казва журналистът. А обикновено основната храна прави съпругата му Мина Пенкова, чиято песен “Тръгваш ли” спечели второто място на престижния конкурс “Бургас и морето” преди няколко месеца. “Помагам ѝ, когато мога - нарязвам месото или нещо друго”, обяснява Илиев.

Десертите отново са в полето на Пенкова. Просто когато журналистът опитва да приготви такъв, сякаш попада на бойното поле. “Истинска война е, която обикновено аз губя. Няма как да спечеля там, каквото и да се опитвам да направя, ако не е да си нарежа например някакъв плод и да му сложа сладолед. Всичко друго е катастрофа”, смее се лекоатлетът.

Според него ключово за доброто здраве е разнообразното хранене. “Когато човек през деня изразходва достатъчно енергия, няма никакви проблеми нито с килограми, нито с други неща, които обикновено притесняват хората. Няма как едно хранене да е здравословно, ако лишаваш организма от каквото и да било. Той има нужда и от мазнини, и от въглехидрати, и от протеини, и от абсолютно всички неща. Не бива да се прекалява с никое, но според мен всички имат място на масата и трябва да присъстват”, казва журналистът.

Освен това денят му започва с голяма доза витамин С, набавена от любимия му фреш от грейпфрут. “Гледам всяка сутрин да се зареждам с него”, казва Илиев.

Напоследък чете много за подправките. “Кои към какви храни отиват, за да не стават разни буламачи”, смее се той. Интересува се и кои подправки подхождат на различните видове месо.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Свинска плешка на фурна

Продукти:

1 свинска плешка, максимум 1 кг*

подправки на вкус**:

черен пипер, сол, червен пипер

масло или друга мазнина

светла или тъмна бира***

изстуден сок на 1 лимон

Начин на приготвяне

Овкусяваме плешката с подправки на вкус - сол, черен и червен пипер. Поръсваме я обилно с тях. Запечатваме я много добре на тиган с някаква мазнина. Илиев използва масло. Наливаме в тава бирата. Прибавяме плешката и лимоновия сок, Слагаме я под капак или фолио. Печем я на 180 градуса около час и половина. В последните 20 минути открива плешката, за да може да хване златиста коричка. Така приготвено, месото се получава изключително крехко.

*От опит Илиев съветва да не е по-голяма, защото малките парчета стават по-сочни.

**Журналистът уточнява, че може да импровизирате, като сложите розмарин или комбинацията от дафинов лист и мащерка. “Тези трите не трябва да се смесват”, предупреждава той.

***В оригинала на рецептата се използва вино, но на Илиев с бира му харесва повече.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба