
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Представям ви рецепта за специален повод, за която ще се говори дълго във времето”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
3 кг див заек, 2 кг мити картофи, 500 г моркови, 200 г сланина, 100 мл вино розе, 7-8 скилидки чесън, 1/2 връзка пресен магданоз, 3 с.л. олио, 5-6 дафинови листа, черен пипер меланж, чесън и билки, морска сол с джинджифил и лимон
За плънката:
150 г ориз, 2 връзки зелен лук, 1/2 връзка пресен чесън, 300 г гъби печурки, 1/2 връзка пресен копър, 100 мл вино розе, 300 мл гореща вода, 2 с.л. олио, черен пипер меланж, сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме плънката, като нарязваме първо зеления лук и пресния чесън на кръгчета. Почистваме гъбите. Нарязваме и тях, но на малки парчета. Загряваме олиото в дълбок тиган и ги задушаваме до омекване. Наливаме виното и оставяме да покъкри, докато се изпари алкохолът. Прибавяме ориза, разбъркваме и добавяме 1/2 от горещата вода.
Изчакваме оризът да я поеме и наливаме останалата. Овкусяваме на вкус със сол и подправки. Готвим, докато оризът е почти сварен. Отстраняваме го от котлона и добавяме наситнения пресен копър. Шпиковаме заека с 1/2 от чесъна и 1/2 от сланината. Пълним го и зашиваме с мокър кухненски конец. Намазваме го с малко олио и овкусяваме със сухите подправки на вкус.
Нарязваме в много голяма дълбока тава картофите и морковите на дебели филийки. Добавяме олиото, виното и подправки на вкус. Разбъркваме ги добре, като в едната половина оставим по-малка част от зеленчуците. Върху тях слагаме заека. Добавяме тук там из тавата останалите цели скилидки чесън и дафинови листа. Разпределяме останалата сланина, нарязана на тънки парчета.
Завиваме тавата с фолио и печем в загрята фурна на 180 градуса за 2 часа. Увеличаваме градусите на 220 и готвим за още 30 минути. Отстраняваме фолиото и запичаме за 15 минути. Преди консумация отстраняваме кухненския конец и поръсваме с пресния магданоз.