Усетът към готвене се предава по мъжка линия в рода на Борислав Лазаров

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8167374 www.24chasa.bg

Прадядо му имал ресторант, а синоптикът се научил да готви, наблюдавайки баща си

Снегът не може да уплаши винаги усмихнатия синоптик на Би Ти Ви Борислав Лазаров. С добро настроение той се справя не само с поледиците, но и със сложни кулинарни начинания. “Повечето хора приемат готвенето за досадно занимание, а то изобщо не е такова. Готвенето е като това дали можеш да пееш, или не - или ти се удава, или не. Така че тези, които го чувстват като досадно задължение, нека не го правят, защото после си личи, че ястието не е сготвено с любов. А пък тези, които по този начин си почиват и им доставя удоволствие, както на мен, да продължават да го правят и да пробват повече неща. Да готвиш, не означава да умееш мусака, пълнени чушки и сарми. Има много различни и интересни ястия”, казва синоптикът.

Той готви от малък. “Майка ми и баща ми бяха на работа. Трябваше бързо да се науча сам да си готвя, но нямам предвид мазане на филии, ами готвене на печка с всякакви продукти. От ученик обичам да експериментирам, да пробвам различни вкусове и да ги съчетавам”, казва Лазаров.

Първото му ястие било запечено сирене с домати, лук, чушки и др. “Сиренето малко се разтече, обаче поне беше вкусно. Изядох си го с кеф”, смее се синоптикът. След това бързо му хрумнало как да подобри рецептата, така че следващия път да се получи още по-добре.

Определено е експериментатор в кулинарията, макар родителите му да имат по-консервативен вкус в тази област. За да ги изненада, веднъж приготвил стандартната салата от зеле и моркови, към която добавил ябълки и стафиди. Получило се интересно съчетание между сладко и солено. “Те не бяха особено очаровани, но казаха, че това е интересно и трябва да продължа да се развивам”, спомня си синоптикът.

От тогава до днес не е спрял да експериментира. Преди няколко години гледал във филм разговор между герои за странните ястия. “Един попита: “Представяш ли си бекон с шоколад?”. На мен толкова ми трябваше, за да ме провокира”, смее се Лазаров. Приготвил бекона, който подсушил много добре от мазнината върху кухненска хартия. След това го потопил в разтопения шоколад. “Получи се доста интересен вкус, който не бях очаквал. Хората, които го опитаха, казаха, че съм луд, но това е много вкусно”, смее се синоптикът. Има само една подробност. Шоколадът трябва да е черен, а не млечен, за да не е прекалено сладък.

Лазаров обича да съчетава различните вкусове. “Според мен това е идеята на самото готвене - човек да експериментира, да има, както казват в “Мастършеф”, различни текстури, т.е. хем хрупкаво, хем по-меко, хем - твърдо. Така е по-интересно и всяко нещо носи различен вкус”, смята синоптикът.

В неговото семейство кулинарният талант се предава по мъжка линия. “Моят прадядо е имал ресторант, дядо ми готвеше много добре, баща ми също. Това се предава през поколенията. Аз също готвя. Майка ми беше повече по сладките неща”, разказва Лазаров. Той бил любопитно хлапе, затова наблюдавал какво прави в кухнята баща му, който не си е поставял за цел да го научи на нещо специално, а на основното - как се белят картофи и т.н.. “Когато някого не го карат да учи нещо, той го приема с по-голямо удоволствие”, допълва той. Лазаров много обича мед. “Той е едно от най-великите творения на природата.” По този начин подкрепя и малките производители на мед. Забелязал е, че в много готварски предавания често го използват като част от маринатата на различни меса. “Не е добре медът да бъде обработван термично”, категоричен е синоптикът. Причината е, че по този начин много от полезните му качества се губят. “Остава просто една сладост, която може да замените с всяка друга”, казва Лазаров. Затова съветва, когато пиете чай, да не разтваряте в него мед, а да го хапвате с лъжичка отделно.

Синоптикът не подценява и силата на чесъна. “Докато вечеряте, може да си обелите 1 или 2 скилидки. Ако любимият човек до вас също яде, още по-добре, иначе ще ви изкара да спите в хола на дивана”, шегува се той. Другото, което го пази здрав, е лукът, защото загрява много добре гърлото.

“Най-важното е човек да има за кого да готви. Трябват му любими хора или човек, за когото да го направи. Не за да се поласкае, като някой му каже: “Ах, колко е вкусно!”. Когато готвиш за някого, това те вдъхновява още повече”, казва Лазаров. Уточнява, че готвачът трябва да се съобразява с вкусовете на тези, които ще опитат ястията му. “Имах едно гадже, за което бях направил страхотна салата, в която задължително се слага магданоз. Но тя не го ядеше. Салатата отиде общо взето по дяволите”, шегува се той.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Соленки от бутертесто*

Продукти

1 пакет бутертесто

българско саламурено

сирене, по възможност не толкова солено

моцарела

копър

лук

1 буркан кисели краставички

2-3 яйца

Начин на приготвяне

Нарязваме бутертестото на квадратчета около 8-10 см големи. Чукваме яйцата в купа. Настъргваме към тях бялото сирене и моцарелата. Нарязваме много на ситно лука и копъра**. Прибавяме ги към яйцата. Настъргваме и киселите краставички в отделен съд. Изстискваме ги много добре. Изсипваме ги към плънката, която след това разбъркваме. Слагаме от нея в средата на всеки квадрат бутертесто. Хващаме крайчетата му и ги притискаме, за да се залепят. Може да експериментираме с формата. Печем ги в загрята фурна, докато добият златист цвят.

*Това е една от любимите рецепти на Борислав Лазаров. Той я приготвя поне веднъж на 2-3 месеца, защото е лесна и вкусна. Един път прибавил към плънката конфитюр от боровинки. “Стана страхотно”, казва синоптикът.

**Може да го замените с друга подправка, която харесвате - сух риган, магданоз, шарена сол и т.н.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа