Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“За Деня на влюбените ви предлагам страхотна рецепта за торта, с която ще плените всяко сърце и небце”, пише ни Ирина Андреева.
ПРОДУКТИ
За блата:
200 г майонеза, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно с набухвател, 6 с.л. какао, 1 ч.ч. вода, 1 ч.л. розова вода за готвене или 1 капсула ванилова есенция
За крема:
400 г заквасена сметана, 250 г крема сирене, 200 г сладко от ягоди, пресни ягоди за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пресяваме в голяма купа брашното и какаото. Объркваме ги и добавяме захарта, водата, ваниловата есенция или розовата вода и майонезата. Разбъркваме всичко добре.
Покриваме правоъгълна тава с хартия за печене. Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 35 мин. Проверяваме готовността с дървено шишче. Изваждаме блата и го оставяме да изстине.
Приготвяме крема, като разбиваме заквасената сметана с крема сиренето. Добавяме сладкото от ягоди и разбъркваме. Разрязваме изстиналия блат на две по хоризонтал. Слагаме долния в измитата тавичка, в която сме го изпекли.
Разпределяме отгоре равномерно половината крем и поставяме горната част на сладкиша. Покриваме с останалиякрем и прибираме на хладно за поне 2 часа. Нарязваме тортата на квадрати и украсяваме всяко парче с резенчета пресни ягоди.