Новият сезон на Hell's Kitchen започва на 25 февруари по Нова тв
Бабата на шеф Виктор Ангелов пробужда интереса му към кулинарията още от дете. При нея, в едно монтанско село, той прекарвал летата си. “Тя много обичаше да готви за мен, и то само с продукти от градината и стопанството. Имахме кокошки, овце, кози, прасета и всякакъв зарзават. И си спомням как ухаеше в нейната кухня – манджите винаги бяха по-блажни, макар и приготвени с постни продукти, и винаги се топяха в едни хубави залци… Това беше божествено. Най-вкусните яйца с пресен лук съм ги ял там, както и таратор от вода, оцет, краставици, джанки и пресен чесън. Жестоко! Простички манджи, но приготвени от баба ми с много любов”, казва Ангелов.
По-рядко се навъртал около майка си в кухнята. Изключение било, когато приготвяла нейния специалитет - шахматна торта, или любимата му плънка за сарми.
Още преди Ангелов да навърши 10 години, решил да изпробва нещо съвсем сам. “Същата баба, за която вече ви разказах, правеше едно божествено свинско в буркани, което много обичах. Та реших да стопля месото, но вместо в тавичка, опитах направо на котлона...”, разказва топкулинарят. Резултатът бил, че опушил целия вход на блока.
Убедил се, че кулинарията е пътят, по който трябва да тръгне, след като завършва училището за готвачи в Банкя. “По онова време не беше особено вълнуващо и вдъхновяващо да работиш като готвач в стола на някое ведомство, където беше и първата ми работа. Храната беше обикновена, еднообразна, старомодна и скучна. А повечето готвачи в ония години по столовете бяха армада от лелки със задължителния петел в кокошарника в ролята на главен готвач, който освен да води сметките, да обикаля из кухнята, жестикулирайки, и да вдъхва респект, друго не правеше”, разказва Ангелов.
За радост, той срещнал и изключения от този клиширан модел. “Имам хубави примери и спомени по отношения на хората, на които съм попадал в кухнята – жени и естествено от един главен готвач, от когото съм впечатлен и до ден днешен. Казваше се Стефан, беше изключителен човек и много обичаше професията си. Той ме запали по кулинарията. Но истинското решение да остана в занаята и това да e моята професия взех в Германия, където работих в хотел “Шератон” - Франкфурт. Там видях, че да си готвач е много престижно, много уважавано и дава много възможности за развитие, както и е доходоносно. Смятам, че вече и в България е така”, категоричен е той.
От тогава до сега Ангелов е много отдаден на професията си. “Усещането, до което съм стигнал с годините, е, че готвенето не е нещо, което можеш да правиш между другото. Не можеш да си гледаш сериала и да готвиш или да говориш по телефона с приятели, да чатиш и едновременно с това да готвиш. Няма как да стане това. Готви се приведен, носът ти трябва да е там - това, което готвиш, да се изпарява в лицето ти, да дишаш и да си говориш с храната. Това за мен е тайната на кулинарията”, казва Ангелов.
Той предпочита класически утвърдените вкусове и рецепти, като не се увлича прекалено по модернистични похвати и молекулярна кухня. “За мен е важно храната да е разбираема, изненадваща до степен, до която човек може да я разбере”, казва той.
През зимните месеци прибавя в менюто си повече продукти, които тонизират тялото му, като ябълки, круши, мед и орехи. Те му дават прилив на енергия. Нещото, което целогодишно не вкусва, са намокрени теста и шляпащи текстури, тип попара.
Такива в никакъв случай не бива да сервират амбициозните 18 участници в третия сезон на кулинарното предаване Hell's Kitchen, което стартира по Нова тв на 25 февруари. Те отново ще бъдат разделени на два отбора - мъже срещу жени. “Имаме шеф-готвач, който работи в един от най-елитните хотели от веригата “Джумейра” в Лондон, готвил за много известни личности, сред които Джейсън Стейтъм, футболния отбор “Манчестър Юнайтед” и Вин Дизел. Друг участник е работил във френски топресторант със звезда Мишлен, имаме и шеф-готвач на голям хотелски комплекс в Германия”, казва Ангелов.
Но това не означава, че подценява женския отбор. В него ще има истински ветеран с 26-годишен опит, както и главни готвачи на големи български хотели. Така че битката ще бъде оспорвана.
Ангелов е категоричен, че който и да е победителят, той трябва да е изключително дисциплиниран, проницателен, аналитичен, бърз, а не на последно място и да умее да слуша. “Освен това трябва да изключва всяка лична емоция, докато сме в кухнята, т.е. всяка една забележка от моя страна към участниците няма нищо общо с религия, възраст, визия или каквото и да е, има общо само и единствено с това дали храната, която излиза, е перфектна и гостите, които са дошли в ресторанта, ще си тръгнат доволни и щастливи”, казва Ангелов.
НЕГОВАТА РЕЦЕПТА
Шоколадов мус
Продукти
90 г белтъци
60 г фина захар
180 г черен шоколад със 70% какао
450 г сметана с 35% масленост
Начин на приготвяне
Начупваме шоколада в съд и го разтопяваме бавно на водна баня. В купа разбъркваме сметаната, докато добие консистенцията на йогурт и я оставяме в хладилника, докато ни потрябва. В друга купа разбъркваме белтъците, като добавяме към тях захарта на етапи до получаването на гладка смес за целувки. Добавяме към нея топлия разтопен шоколад. Разбъркваме до получаването на хомогенна смес. Накрая прибавяме сметаната на 3 пъти, като разбъркваме добре със силиконова шпатула. Получената смес разпределяме в купички, които оставяме в хладилник поне 3 часа, преди да ги сервираме.