Бабина масленица

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8202396 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Печивото, наречено масленица, се приготвя с много сирене и се меси с три вида мазнина, две от които са масло и свинска мас”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ 

За тестото:

около 1 кг брашно, 500 мл хладка вода, 25 г жива мая, 2 яйца, 1 с.л. олио, 2 с.л. оцет, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 50 мл олио, 50 г краве масло, 50 г свинска мас

За плънката:

500 г сирене

За намазване:

1 жълтък и 1 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разтваряме маята в хладката вода и я смесваме с останалите продукти. Омесваме тестото и го разделяме на 6 топки. Оставяме ги върху набрашнен плот за 10 минути, за да се отпуснат. През това време слагаме мазнините в метална купа и ги загряваме до стопяването им. Вземаме една топка, потапяме я в купата и с ръцете я разстиламе.

Поръсваме я обилно с едро натрошено сирене. До нея по същия начин разстиламе втора. Поставяме я върху първата, поръсваме и нея със сирене и ги навиваме на руло. Стискаме го и го усукваме, докато направим дълъг фитил. Ако някъде се скъса и се покаже сиренето, не е проблем.

Правим същото и с останалите 4 топки. Получаваме три фитила, които завиваме на охлюв в тава. Оставяме масленицата да втаса до двойно увеличение на обема. Намазваме я с жълтъка, разбъркан до еднородна консистенция с олиото.

Печем я в загрята на 180 градуса фурна 45 мин, като след 10-15 мин я покриваме с хартия. Изваждаме я, оставяме я върху дървена скара. Напръскваме я с малко вода, завиваме я с мека кърпа и изчакваме да минат поне 15-20 минути, за да се охлади.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата