Бял хек със зеленчуци

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8221500 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

Румен Петров ни предлага рецепта, подходяща за седмицата след Месни Заговезни. През нея не се яде месо, но са позволени млечните продукти и рибата. Великденският пост започва от 1 март, след като мине и празникът Сирни Заговезни.

ПРОДУКТИ 

1,5 кг изчистена риба бял хек

царевично и пшенично брашно за овалване

1-2 моркова

1 глава лук

2 чушки

1 лимон

пресни или кисели краставички корнишони

магданоз

няколко маслини

олио, сол и черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Овкусяваме рибите със сол и смлян черен пипер. Овалваме ги в смес от равни части царевично и пшенично брашно. Подреждаме ги в намазана с олио тава, като около тях нареждаме кръгчета морков.

Поръсваме рибите с олио и печем във фурна на 200 градуса. През това време нарязваме лука на кръгчета и ги разделяме на шайби. Чушките нарязваме също на кръгчета, краставичките – на филийки, а магданоза – на ситно. Почистените от костилките маслини нарязваме на малки парченца.

Оставяме рибите да се пекат за 20 мин. Изваждаме ги и ги покриваме със зеленчуците, шайбите лук, парченцата маслини и магданоза. Връщаме обратно във фурната до готовност.

Разпределяме ястието на порции, поръсваме с изцеден от лимона сок, листенца магданоз и поднасяме веднага.