
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Вече е по-лесно да идем до магазина и да си купим хляб, топла питка, пърленка или погача. Но още по-лесно е да си я направите у дома и да се насладите на невероятния ѝ аромат и вкус”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
1/2 ч.ч. топла вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 ч.ч. брашно, 1/2 кубче мая, 3 яйца, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 7 с.л. олио
За плънката:
червен пипер, спанак, 200 г сирене, олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме в топлата вода маята заедно със захарта и 1 с.л. от брашното. Разбъркваме и оставям да шупне. В голяма тава пресяваме брашното, в което правим кладенче. Отстрани сипваме солта, а вътре чукваме две яйца и един белтък. Останалия жълтък заделяме в чашка заедно с няколко капки олио и прясно мляко за намазване преди печене.
Добавяме към яйцата киселото мляко и шупналата мая. Разбъркваме сместа и постепенно започваме да добавяме брашното. Замесваме меко тесто, което оставяме за половин час. Премесваме го отново.
Разделяме го на две топки. Всяка разточваме на тънка кора. Върху първата разпределяме смес от 2 с.л. олио, сладък червен пипер и 1/2 от сиренето. Навиваме на руло и режем на парчета. Върху втората кора разпределяме разбърканите 2 с.л. олио, спанак и остатъка от сиренето. Навиваме отново на руло и режем на парчета.
Редуваме тези от първата и втората кора в намаслена тава, като оставяме по сантиметър-два помежду тях. Изчакваме питката да втаса. Намазваме я с отделения жълтък. Печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност.