Петима топкулинари и техните рецепти за силен имунитет

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8332178 www.24chasa.bg
ИВАН АЛЕКСАНДРОВ

В момента всеки съветва да си стоите вкъщи, но това не означава, че трябва да скучаете. Всъщност сега е времето да прекарвате повече време със семейството си.

Ако обичате да готвите, няма как да не искате да го зарадвате с вкусна и полезна храна. “24 часа” се свърза с петима български топкулинари, които ви предлагат рецепти за силен имунитет и енергиен тонус на организма.

Иван Александров е майстор кулинарят, който приготви сватбената торта на принц Хари и Меган Маркъл. Той ни напомня, че има и полезни десерти. “Това са моите рецепти, лесни за изпълнение и доста енергийни”, казва той.

Енергийно барче

с овесени ядки

500 г овесени ядки, 100 г слънчогледови, семки, 100 г стафиди,100 г сурови бадеми, 250 г кокосово масло, 300 г мед

Смесваме овесените ядки със слънчогледовите семки, стафидите и суровите бадеми. Слагаме на котлона маслото и меда и оставяме да заврят. Смесваме заедно сухата смес с меда и кокосовото масло. Готовият микс изсипваме в тава и пресоваме. Печем на 175 градуса за 20 минути и барчето е готово.

Пудинг със семена от чия

400 г кокосово мляко от консерва

250 г замразени или пресни горски плодове

1 банан

1 с.л. разтопено кокосово масло

6 с.л. семена от чия

3 с.л. мед

Пудингът е много лесен за приготвяне. Трябва само да смесим изброените продукти в купа и да ги разбъркаме с пасатор. Оставяме го да престои в хладилник за 1 час преди консумация.

Иван Звездев предлага 2 лесни рецепти.

Едната е за слънчева топеница. Той нарича така тази разядка, защото се надява, че комбинацията от слънчево пролетно време и чесън ще засили имунитета срещу всякакви болести. Другата е за таратор с коприва, чийто сезон е именно сега.

Слънчева топеница*

4 яйца

200 г сирене

4 печени чушки

4 скилидки чесън

2 с.л. олио

1 ч.л. ябълков оцет

сол

200 г кисело мляко

Сваряваме яйцата. Счукваме чесъна заедно с малко сол. Прехвърляме в купата с киселото мляко, поръсваме с 2 щипки сол. Натрошаваме сиренето и поливаме с олио. Накълцваме чушките, като се запазва една за декорация, останалите прехвърляме към сиренето и разбъркваме добре. Поднасяме като канапе, отгоре сервираме с нарязани яйца и декорираме с ивички от печена пиперка като символ на слънчеви лъчи.

*Особено здравословен вариант е да се сложи извара вместо сирене. Така се получава по-нискокалоричен вариант.

Таратор от коприва*

За 4 порции:

100 г коприва

1 краставица

1 кофичка кисело мляко

2 скилидки чесън

4 с.л. зехтин

сол на вкус

1 ч.л. винен оцет

Измиваме копривата добре и я слагаме в хаван с половин лъжичка сол и чесън, хубаво стриваме, докато стане на кашичка. Киселото мляко пасираме за две минути, за да подсилим вкуса и смесваме с 400 мл вода. Обелваме краставицата и я нарязваме на малки кубчета. Осоляваме и тогава я смесваме с киселото мляко. Прибавяме копривата. Поливаме със зехтин, оцет и посоляваме.

Разбъркваме и поднасяме таратора.

Съвети:*

1. Копривата може да се смеси и само с цедено мляко без доливане на вода.

2. По време на пост особено ценна е постна разядка като от основната рецепта се маха млякото и краставицата, а се счукват 100 г орехи заедно с копривата да станат на пюре и тогава се смесват със зехтин или олио, сол и оцет на вкус и повечко чесън.

“Предлагам рецепти, които всеки може да си направи вкъщи с продукти, които се намират по магазините, а и са достатъчно етични като цена”, казва кулинарят Ути Бъчваров.

Двете му предложения са в типично български стил.

Клин с ориз и лапад

ориз, яйца, брашно, лапад

масло или олио, яйца, сол,

черно пиперче

Съотношението е около 100 г пресято брашно на 1 яйце.

Пресяваме брашното. Слагаме малко сол и прибавяме яйцата. Правим кладенче и сипваме мъничко вода. Замесваме гладко тесто, което не лепне. Разточваме го на два тънки блата, около 2-3 мм, с големина приблизително 25 см. Плънката е предварително приготвена, като в нея човек може да импровизира. Клинът на Бъчваров е с български бисерен ориз, който е подварен във вода за около 15 мин. Зърната са поомекнали, но не са се разварили. Измиваме ориза под течаща вода, за да падне нишестето. Овкусяваме с малко сол, черно пиперче и олио. Прибавяме нарязани на ситно лапад и пресен лук. Към плънката чукваме и 2 яйца, за да може да стегне. Вземаме единия разточен лист от тестото и го поставяме на дъното на леко намазнен тиган. Разпределяме плънката на около 2 см дебелина, като краищата на тестото трябва да излизат извън очертанията на тигана. Отгоре поставяме другия лист. Подлепяме краищата с малко яйце или студена вода. Печем на котлон на много слаб огън, за да не прегори. Виждайки, че тестото отдолу се е зачервило, внимателно обръщаме клина. Изчакваме, за да се изпече от двете страни. “Молбата ми към всички, които ще приготвят тази българска рецепта, е да не я ядат вряла, защото може да се опарят”, казва Бъчваров.

Пилешко с

пресен лук*

5-6 връзки пресен лук,

нарязани на ситно

2-3 пилешки бутчета,

нарязани на малки

парченца

масло и олио

1 с.л. доматено пюре

червено и черно пиперче

картофи

1/2 л пилешки бульон

по желание

Задушаваме лука с малко масълце и олио на тиган. Прибавяме доматеното пюре, червеното и черното пиперче. По желание наливаме пилешкия бульон, защото с него става по-вкусно. Нареждаме пилешкото по дъното на йенска тенджера или по-голямо гювече. Добавяме по един голям картоф на човек, който сме нарязали на по-малки парчета. Слагаме всичко в съда, в който ще печем, и го поставяме във фурната за около час до готовност.

* Може да използвате и агнешко, но пилешкото е по-масово и достъпно.

Вечно усмихнатите Стоян и Лора от предаването “Бон Апети”, което се излъчва всеки ден от 11,30 ч по 24Kitchen, ви предлагат две освежаващи рецепти. Едната за салата, а другата за напитка с джинджифил.

Напитка с джинджифил и мед

За 6 порции: 100 г захар, 150 г мед, 100 г корен джинджифил, 3 лимона

Обелваме джинджифила и го настъргваме на едро ренде. Кипваме захарта и 120 мл вода. Варим, докато захарта се разтвори. Добавяме джинджифила и отстраняваме сместа от котлона. Похлупваме я и я оставяме леко да се охлади. Прецеждаме и добавяме меда. Разбъркваме, за да се разтвори. Разреждаме със сока от двата лимона и вода (около 1 л). Сервираме с резени лимон.

Салата с пилешки

дробчета

За 4 порции: 200 г пилешки дробчета, 50 г радичо, 50 г рукола, 50 г бейби спанак, 1 малка глава червен лук, 100 г синьо сирене, 50 мл вино, 100 г бекон на кубчета, 200 г хляб (заквасен), 30 мл зехтин, 1 с.л. соев сос, сол и черен, пипер на вкус

За дресинга:

1 ч.л. дижонска горчица

20 мл бял балсамов оцет

40 мл студено пресован зехтин

1 ч.л. мед

1 стрък мащерка

сол на вкус

Слагаме бекона в студен съд. Включваме котлона и слагаме съда на него. Готвим, докато беконът стане златист. Изваждаме го. Наливаме в същия съд 20 мл от зехтина. Загряваме го на умерен огън. Запържваме почистените и нарязани на две дробчета. Деглазираме с виното и дръпваме от огъня.

Нарязваме дробчетата на по-малки парчета и ги овкусяваме със соевия сос и черен пипер. Охлаждаме до стайна температура.

Загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор. Нарязваме хляба на едри кубчета. Заливаме го с останалия зехтин и го овкусяваме със сол. Печем за 8-10 минути. Нарязваме лука на полумесеци и накъсваме радичото. Смесваме го в голяма купа с руколата, спанака и лука. Разбъркваме горчицата с меда, оцета, зехтина, сол и листенцата мащерка - трябва да се получи гладка емулсия. Овкусяваме салатата с дресинга и разбъркваме.

Сервираме с натрошеното синьо сирене, бекона, дробчетата и хляба. По желание може да я поръсите със слънчогледови семки, орехи или кедрови ядки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него