Преди 5 г. Иво Аръков дори не бил опитвал калмари, сега не отказва

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8335819 www.24chasa.bg

Много джинджифил и вода с лимон в менюто на актьора

Tалантливият актьор Иво Аръков не само с лекота влиза от един образ в друг, но умее и да готви. От дете започва кулинарния си път, като избира нещо по-лесно - омлет или паста.

Днес съчетава готвенето с усилени тренировки за тялото си.

“Като малък много боледувах. Оттам се появи и необходимостта да тренирам”, казва актьорът. Той спортува от ранна възраст и организмът му е в добра форма. “Когато няма нищо в тялото, което да му пречи да се справи с какъвто и да е проблем, значи си му осигурил необходимата вътрешна инфраструктура”, казва Аръков.

Страхотната му форма си личи в сериала “Съни Бийч”, където влиза в ролята на Младен. Той вървеше по Би Ти Ви в петък от 20 ч, но след 4-ия епизод излъчването му бе преустановено заради реорганизацията на работните процеси в телевизията заради коронавируса. На екран ще се върне след края на извънредното положение.

В момента “фитнес залата” е стая в дома на Аръков, като в нея се провеждат само тренировки по йога и стречинг.

“Аз съм още много в началото на разтяганията, защото никога не съм се занимавал с подобни упражнения, но са доста трудни и изпотяват. А това е важно, за да помогнем на самото тяло да се детоксикира”, обяснява актьорът.

“Понеже от 2 години тренирам всеки ден, ми се наложи да проведа един разговор с мои близки, които имат лекарски наблюдения. Бях на прага на автоимунно заболяване, защото щитовидната ми жлеза беше толкова набъбнала, че може би всеки момент щеше да се пръсне.

Наистина тренирах като за състезание, толкова бях изчистил мазнините. Препоръчаха ми да консумирам колкото се може повече въглехидрати. Това беше едно от нещата, които само отлагах”, разказва актьорът. Сега обаче стабилно приема въглехидрати като картофи, ориз, паста и не тренира така усилено.

“Ако не беше карантината, сигурно щях да бъда в залата, а тази почивка се отразява добре на тялото ми. Трябва да я има тази цикличност на стресиране на тялото, последвана от захранване”, казва той. Твърдо е убеден обаче, че трябва да се избягва т. нар. джънкфуд, защото по-трудно се усвоява от организма. “На нас ни трябва храна, която лесно се усвоява, защото получаваме енергия именно от нея. А какво би могъл да извлече човек от парафин”, през смях пита Аръков.

Той е склонен да разширява вкусовите си познания. Преди 5 години например трудно някой би го склонил да пробва калмари. “Сега това е едно от изкушенията ми”, издава той. Не отказва и различни морски специалитети. Може би най-малко харесва патладжан. Него хапва само под формата на имамбаялдъ. Месото почти отсъства от менюто му. Преди време много го обичал, но усетил, че не влияе добре на организма му.

Колкото и да пътува в чужбина, не се хвърля да опитва всеки местен специалитет: “Имам си вътрешен глас, който ми казва: “Това не може”, “Това може”, “Опитай, но само веднъж”. Доверява се само на аромата и рецепторите си.

Любима му е българската кухня. “Тя е силна, питателна и енергийна”, казва той. Избягва каймата под формата на кюфтета и кебапчета. Предпочита баниците и различните видове хляб и питки, приготвени с всякакви брашна. “Никъде по света киселото мляко няма такъв вкус като този в България, колкото и да се опитват да го наподобяват. Няма как да стане, като мелнишкото вино е. На тях човек може да прави само имитация”, категоричен е Аръков.

Актьорът засилва в менюто си джинджифила. “Той е много полезен. Може да се готви в манджи, да се консумира просто така, да се слага в чай или лимонада. Вода с лимон винаги е полезно да се пие”, вярва Аръков.

Актьорът спазва правилата, наложени в извънредното положение. Излиза от дома си само когато е наистина необходимо. “За предпочитане е да си седим вкъщи. Ако някой има нещо за почистване, да си разчисти дома, да обърне внимание на себе си и хората около себе си - роднини, семейство”, съветва актьорът. Самият той се фокусира над добрите новини. “От пандемията ще се намери изход. Виждаме в Китай как последните болници вече затварят врати. Въпросът е какво ще се случи с икономиката, когато цялото нещо затихне”, казва Аръков.

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Бисквитки от овесени ядки

Продукти

Овесени ядки

или натрошено

мюсли, какао,

масло, кафява

захар, микс от

натрошени ядки,

червена боровинка и шоколад

по желание

яйце при необходимост*

Начин на приготвяне

Разтопяваме маслото. Смесваме го с овесените ядки или натрошените мюсли. Прибавяме какаото, захарта и натрошените ядки. По желание може да се добавят червена боровинка и парченца шоколад. Разбъркваме продуктите добре. Ако преценим, че получената кашичка не е достатъчно гъста и споена помежду си, прибавяме 1 яйце. Оформяме малки топчета, които редим в тава, застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност.

*Аръков готви на око, затова не е дал точни грамажи на продуктите. Освен това така може да ги направите по свой вкус. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане