Бяла риба с хрупкава коричка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8351021 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“На първия пролетен празник - Благовещение - 25 март, се поднася някакъв вид риба. Допуска се и вино, въпреки че празникът е по време на Великия пост”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

10-14 парчета бяла риба (хек, мерлуза или друга)

прясно смлян черен пипер и сол на вкус

100 мл бяло вино

2 с.л. течен мед

1-2 лимона

4-5 с.л. зехтин

няколко скилидки чесън

галета или царевично брашно за овалване

олио за намазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме и почистваме рибата. Обезкостяваме я и премахваме главата, перките и опашката. Посоляваме я и я поръсваме със сол и черен пипер.

Смесваме виното с меда, лимоновия сок, зехтина и настъргания чесън. С тази смес заливаме рибите. Оставяме ги да престоят за 1-2 часа в хладилник.

Овалваме ги в галета или царевично брашно и ги редим в намазнена тава. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса до получаването на златиста коричка.

Сервираме рибите с парчета лимон, гарнитура по желание и бяло вино.