Лучник с три вида лук

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8363407 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Истинският лучник се меси в Северозападна България и се прави от тестени кори и лучена плънка между тях. Тя се приготвя само от лук, независимо какъв е той по вид.

В случая аз използвах комбинация от три вида и така печивото стана още по-вкусно”, пише ни Маргарита Димитрова.

ПРОДУКТИ

За тестото:

200 г брашно и още малко за доомесване, 100 мл хладка вода, 10 г жива мая, 1 ч.л. сол, щипка захар

За плънката:

2 големи глави кромид лук, 2 стръка праз, 2 връзки зелен лук, червен пипер, чубрица, джоджен, магданоз, копър и сол на вкус, 5 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвяме плънката, като задушаваме и след това леко запържваме нарязания на едро лук. Преди да я отместим от котлона, я овкусяваме с посочените подправки. Оставяме я да се охлади.

Замесваме тесто като за пита, разделяме го на 3 топки, като едната от тях да е по-голяма от останалите. Поръсваме я с брашно и я разточваме на тънка кора. Намазваме тава с диаметър 28 см с олио и поставяме кората така, че част от нея да излезе извън ръбовете на тавата.

Поръсваме я с половината от плънката. Повтаряме процедурата с втората топка. Когато я разточим, разпределяме останалото количество от плънката. Разточваме и третата топка и кората поставяме най-отгоре. Краищата ѝ намазваме внимателно с четка, потопена в студена вода.

Намазваме краищата на първата кора с вода и загръщаме лучника. Нагъваме я като плисе. Намазваме печивото с олио, надупчваме го с вилица, оставяме го да втаса и го слагаме да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути или докато хване приятен загар. Изваждаме изпечения лучник и го покриваме с кърпа.

Оставяме го десетина минути да се поохлади, да се поотпусне и омекне. По желание може леко да го поръсим с шарена сол.

Сервираме го начупен на големи парчета, но напоследък аз го режа, защото така гледката е по-красива. Ако вие го начупите, ще усетите уханието на лука, който ще пада топло, топло в ръцете ви, а вие ще облизвате дланите си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо