Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Истинският лучник се меси в Северозападна България и се прави от тестени кори и лучена плънка между тях. Тя се приготвя само от лук, независимо какъв е той по вид.
В случая аз използвах комбинация от три вида и така печивото стана още по-вкусно”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
За тестото:
200 г брашно и още малко за доомесване, 100 мл хладка вода, 10 г жива мая, 1 ч.л. сол, щипка захар
За плънката:
2 големи глави кромид лук, 2 стръка праз, 2 връзки зелен лук, червен пипер, чубрица, джоджен, магданоз, копър и сол на вкус, 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяме плънката, като задушаваме и след това леко запържваме нарязания на едро лук. Преди да я отместим от котлона, я овкусяваме с посочените подправки. Оставяме я да се охлади.
Замесваме тесто като за пита, разделяме го на 3 топки, като едната от тях да е по-голяма от останалите. Поръсваме я с брашно и я разточваме на тънка кора. Намазваме тава с диаметър 28 см с олио и поставяме кората така, че част от нея да излезе извън ръбовете на тавата.
Поръсваме я с половината от плънката. Повтаряме процедурата с втората топка. Когато я разточим, разпределяме останалото количество от плънката. Разточваме и третата топка и кората поставяме най-отгоре. Краищата ѝ намазваме внимателно с четка, потопена в студена вода.
Намазваме краищата на първата кора с вода и загръщаме лучника. Нагъваме я като плисе. Намазваме печивото с олио, надупчваме го с вилица, оставяме го да втаса и го слагаме да се пече в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути или докато хване приятен загар. Изваждаме изпечения лучник и го покриваме с кърпа.
Оставяме го десетина минути да се поохлади, да се поотпусне и омекне. По желание може леко да го поръсим с шарена сол.
Сервираме го начупен на големи парчета, но напоследък аз го режа, защото така гледката е по-красива. Ако вие го начупите, ще усетите уханието на лука, който ще пада топло, топло в ръцете ви, а вие ще облизвате дланите си.