
Полезна рецепта, съобразена с Великденския пост
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Началото на пролетта е чудесно време за една лесна и бърза спаначена кремсупа, съобразена и с периода на Великденския пост”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
300 г спанак
2 картофа
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. растително
олио
1 л зеленчуков бульон
1-2 стръка прясна
салвия
2 с.л. сухо шери
лют пипер, сол и
черен пипер на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загряваме в дълбока тенджера олиото. Добавяме ситно нарязания лук и го сотираме за 3-4 минути. Прибавяме наситнения чесън, разбъркваме за няколко секунди и слагаме нарязаните на дребни кубчета картофи.
Оставяме за 2-3 минути да се запържат, като разбъркваме често. Изсипваме бульона и похлупваме тенджерата с капак.
Намаляваме температурата и оставяме течността да заври. След около 15 минути, когато картофите омекнат, добавяме изчистения спанак и задушаваме, докато омекне или за 4-5 минути.
Пасираме зеленчуците заедно със салвията и връщаме супата на котлона. Добавяме шерито, сол, черен и лют пипер. Загряваме я отново и сервираме веднага със запечени хлебни кубчета - кротони.