Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Прекрасна турска баклава, която се приготвя с олио и краве масло, но по време на постите я правя само с олио. Не се отличава на вкус от оригиналната рецепта”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
1 пакет фини кори за баница, 150 г орехови ядки,125 г краве масло, 250 мл олио (по време на постите - само с 250 мл олио)
За шербета:
3 и 1/2 ч.ч. захар, 2 и 1/2 ч.ч. вода, 1 к.л. канела, 2 ванилии, 1 с.л. сок от лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме от захарта и водата шербета. Отстраняваме го от котлона и в него слагаме канелата, ванилиите и лимоновия сок. Разбъркваме го добре и го оставяме да се охлади.
Вземаме по две кори. Намазняваме горната и я поръсваме със счуканите или смлени в блендер орехи. От едната страна - на по-късия край на корите, слагаме точилка и върху нея навиваме двойката кори.
Оформяме ги на руло. Хващаме ги от отстрани с ръце и приплъзваме двата му края навътре към средата на точилката. Целта е да се нагъне като хармоника. Бавно го изваждаме от точилката и го поставяме в правоъгълна тава, намазана с олио. По същия начин процедираме и с останалите кори.
Намазваме баклавата с останалата мазнина. Печем я в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Изваждаме я, нарязваме я на парчета с остър нож и още гореща я заливаме с изстиналия вече шербет. Оставяме да престои поне 3-4 часа на стайна температура, след което я прибираме в хладилника. По желание и ако не постим, може да я полеем с шоколад.