Вкусен десерт, който ще оцени цялото семейство
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева предлага рецепта, която е подходяща за постите - вкусен десерт с тиква и стафиди.
ПРОДУКТИ
За тава с диаметър 30 см:
Почти 2 пакета кори за баница
1 средно голяма тиква
50 г стафиди
1 пакет канела
захар на вкус
150 г галета
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме тиквата, измиваме я и я нарязваме на парчета. Варим я до полуготовност. Отцеждаме я от водата, която заделяме за сиропиране. Измерваме от нея 2 ч.ч., добавяме 1 ч.ч. захар и правим сиропа.
Намачкваме с вилица сварената тиква, към нея добавяме канела, галета, стафиди и захар на вкус. Тъй като после ще сиропираме тиквеника, преценяваме колко захар да сложим в плънката.
Намасляваме тавата. Вземаме три листа от корите. Намасляваме ги с олио с помощта на четка, слагаме от сместа в единия край или по малко по цялата кора. Завиваме на руло, което режем на парчета с широчина около 5 см. Нареждаме ги в тавата като пънчета.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Изваждаме го от фурната и го заливаме с изстиналия сироп. Изчакваме да го поеме и преди поднасяне поръсваме с пудра захар по желание.