Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“За да замирише вкъщи на козунаци, ви предлагам немного сложна рецепта с дъх на пролет и ароматни ягоди. Тъй като се изяждат бързо, обикновено приготвям двойна доза”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За 2 козунака:
600 г брашно за козунак, 150 г захар, 100 г масло, 3 яйца, 1 кубче мая, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче ванилия, настърганата кора на 1 лимон, 3 с.л. олио
За плънката:
ягоди, орехи, стафиди и локум
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме маята в част от леко затопленото мляко заедно с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставяме на топло за десетина минути, докато се активира. Пресяваме брашното два пъти. Добавяме захарта, ванилията, лимоновата кора и разбъркваме. Оформяме кладенче, в което изсипваме разтопеното масло и леко разбитите яйца, като жълтъкът на третото отделяме за намазване.
Прибавяме шупналата мая и замесваме нелепнещо тесто. Слагаме го в намаслена купа. Намасляваме леко и самото тесто и го оставяме да втаса на топло до тройното увеличаване на обема му. Прехвърляме го върху намаслен плот, премесваме го за кратко и го делим на 2 половини. Всяка разделяме на три равни части, които разтегляме на ленти.
Нарязваме ягодите и локума на парченца, а орехите начупваме на едро. Нареждаме ги заедно със стафидите успоредно по цялото продължение на лентите. Защипваме краищата, за да се образува фитил, който леко усукваме. Сплитаме два козунака.
Прехвърляме ги в намазнена тава и ги оставяме на топло да втасат. Намазваме с отделения жълтък, разбит с олиото, и поръсваме със захар. Печем на 190 градуса до суха клечка.