Приготвено с шоколадова плънка
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Какво е Великден, ако не се потопиш в едно меко козуначено тесто, а в дома ти да се понесе онзи сладък аромат на прени козунаци”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
3 яйца, 500 г брашно, 125 мл хладко прясно мляко, 20 г жива мая или 1 пакет суха, 50 г краве масло или мас, 75 мл олио, 160 г захар, щипка сол, 2 ванилии, течен шоколад, кристална захар за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме 2 яйца и 1 белтък със захарта, а маята разтваряме в леко затопленото мляко. Замесваме тесто от посочените продукти, изваждаме го и го оставяме да втаса на топло. Ако е хладно в кухнята, може да го оставим във включена на 30 градуса фурна. Измесваме го отново, оформяме го на правоъгълник, който намазваме обилно с шоколада.
Навиваме го на руло, а след това на охлюв. Поставяме го в намазана с олио тава. Оставяме го повторно да втаса. Преди печене го намазваме с жълтък, който сме разбъркали с малко олио. Поръсваме обилно със захар.
Печем рулото за 20 минути в загрята на 150 градуса фурна, след което го покриваме с хартия и го печем до готовност на 170 градуса.
Изваждаме го от тавата, слагаме го върху решетка, покриваме го с мека кърпа и го оставяме да се поохлади малко. Хапваме го топъл, но не горещ. За предпочитане е да го разчупим, а не да го режем.