
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Сега, когато сме принудени да останем вкъщи, имаме повече време за готвене. Предлагам на читателите на “24 часа” рецепта за вкусна и ароматна усукана питка със семена”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
700-800 г брашно
350 мл леко затоплено прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакет суха мая
3-4 с.л. олио
100 г краве масло
100 г микс от семена за печива
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесваме тесто от посочените продукти без маслото и семената. То трябва да се получи меко и нелепнещо. Покриваме го с фолио и кърпа. Оставяме тестото за десетина минути да почива.
Разделяме го на три части. Разточваме последователно всяка на правоъгълник, който намазваме с разтопено масло и поръсваме със семена. Навиваме на руло, което разполовяваме по дължина и усукваме, сякаш плетем плитка.
Поставяме първото руло завито на охлюв в средата на тава за печене. Останалите две части подготвяме по същия начин и поставяме от двете страни. Отново покриваме питката с кърпа и оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Печем в загрята фурна на 200 градуса около 30-35 минути. След като извадим питката, я намазваме с масло и покриваме за кратко с кърпа. Хапваме я топла със сирене, шарена сол или друго по желание.