Султан кебап

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8505339 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Султан кебап е ястие, което за мен и гостите ми бе възхитително, макар и да го приготвях за първи път, но не и за последен. Оказа се едно от любимите ни”, пише ни Жана Стоянова.

ПРОДУКТИ

За 4-5 порции:

1 пакет плътни кори; 500-600 г бяло пилешко месо; 1 голям патладжан; олио; 1 глава лук; 1 с.л. доматено пюре; 250 г моцарела или кашкавал

За соса бешамел:

250-300 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г масло, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Нарязваме обеления патладжан на кубчета, които поставяме в солена вода за 30 минути. Отцеждаме ги и подсушаваме върху кухненска хартия. Запържваме ги за кратко в малко олио. Изваждаме ги и на тяхно място в малко мазнина запечатваме и нарязаното на кубчета пилешко месо.

Посоляваме и добавяме дребно нарязания лук, а 5-6 минути по-късно и доматеното пюре. Оставяме настрана да се охлади. Приготвяме соса бешамел с брашно, масло и прясно мляко. Накрая добавяме черен пипер.

Подреждаме кебапа в подходящи глинени или керамични съдове. Върху всеки поставяме по една кора. Върху нея разпределяме част от плънката и завиваме на бохча, която обръщаме с подвитите краища надолу. Когато подготвим всички порции, поливаме всяка обилно със сос бешамел.

Покриваме най- отгоре с резени моцарела или настърган кашкавал. Поставяме в студена фурна и бавно загряваме до 220 градуса. Щом заври и леко се зачерви изключваме. Печем около 15 минути. Сервираме топло с чаша хубаво вино.