
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Султан кебап е ястие, което за мен и гостите ми бе възхитително, макар и да го приготвях за първи път, но не и за последен. Оказа се едно от любимите ни”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За 4-5 порции:
1 пакет плътни кори; 500-600 г бяло пилешко месо; 1 голям патладжан; олио; 1 глава лук; 1 с.л. доматено пюре; 250 г моцарела или кашкавал
За соса бешамел:
250-300 мл прясно мляко, 2 с.л. брашно, 50 г масло, черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме обеления патладжан на кубчета, които поставяме в солена вода за 30 минути. Отцеждаме ги и подсушаваме върху кухненска хартия. Запържваме ги за кратко в малко олио. Изваждаме ги и на тяхно място в малко мазнина запечатваме и нарязаното на кубчета пилешко месо.
Посоляваме и добавяме дребно нарязания лук, а 5-6 минути по-късно и доматеното пюре. Оставяме настрана да се охлади. Приготвяме соса бешамел с брашно, масло и прясно мляко. Накрая добавяме черен пипер.
Подреждаме кебапа в подходящи глинени или керамични съдове. Върху всеки поставяме по една кора. Върху нея разпределяме част от плънката и завиваме на бохча, която обръщаме с подвитите краища надолу. Когато подготвим всички порции, поливаме всяка обилно със сос бешамел.
Покриваме най- отгоре с резени моцарела или настърган кашкавал. Поставяме в студена фурна и бавно загряваме до 220 градуса. Щом заври и леко се зачерви изключваме. Печем около 15 минути. Сервираме топло с чаша хубаво вино.