
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на зелениите предлагам рецепта за лападник, или зелена баница с лапад, сирене и орехи пекан за разкош”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
1 пакет фини точени кори, 20-30 листа лапад, 4 яйца, 400 г краве сирене, 5 с.л. кисело мляко, 2 щипки сода бикарбонат, оризово брашно за сгъстяване, олио и масло, сол на вкус, орехи пекан за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме и почистваме лапада от жилките и дръжките. Нарязваме го и го поставяме в дълбок съд. Прибавяме яйцата и разбъркваме. Натрошаваме сиренето и го добавяме към лапада.
Осоляваме на вкус, сипваме киселото мляко, содата и оризово брашно до получаване на необходимата гъстота. Разбъркваме добре. Нареждаме две кори на дъното на намазнена правоъгълна или кръгла тава.
Разстиламе равномерно част от плънката и поръсваме с около 2 с.л. олио. Отгоре слагаме нова кора, нанасяме плънка, поръсваме с олио. Така редуваме корите с плънка и олио. При последното нанасяне на плънка разпределяме отгоре орехите пекан и покриваме с една кора.
Нарязваме лападника на квадрати или ромбчета и го намазваме с масло. Печем в загрята фурна на 200 градуса 25-30 минути.