Див фазан на лютика

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8520435 www.24chasa.bg

Приготвен по оригинална северняшка рецепта

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Ястието приготвям по оригинална северняшка рецепта за пиле на лютика. Изключителна вкусна. Тази лютика е с див фазан, който бе подарък за нашето семейство от познат ловец”, пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ

1 фазан; 1 кг домати и 1 кг чушки или 1 буркан от 700 г с готова лютика; няколко скилидки чесън; шепа магданоз; сол; малко захар, в случай, че доматите са кисели; олио за запържване; оцет

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изчистваме добре фазана. Накисваме го задължително за едно денонощие в студена вода и оцет в съотношение 3:1, за да е крехко месото му. Измиваме го и го варим, докато месото започне да се отделя от костите, които премахваме.

Печем чушките на жар или ламарина. Слагаме ги под капак, за да се задушат, след което ги белим и режем на парчета. Кълцаме ги на едро в глинен съд. Доматите нарязваме на парчета.

Печем ги във фурната или пък ги изваряваме със сол и захар на вкус, като накрая им сипваме олио, за да се позапържат. Към тях добавяме скълцаните чушки и месото и ги запържваме малко.
Отстраняваме ги от котлона и ги овкусяваме с накълцания чесън с малко солчица и нарязания магданоз.

Разбъркваме и оставяме малко да поизстине. Ако използваме готова консервирана лютика, трябва само да я запържим с месото и чесъна и да я овкусим с нарязания магданоз. Желателно е към ястието да добавите една прясно изпечена домашна топла питка.