Подправени със свеж джоджен или мента
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
"По повод предстоящия Гергьовден предлагам интересна рецепта за агнешки ребра с ябълки", пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
2 кг агнешки ребра, 1,5 кг картофи, 3-4 ябълки, 1 ч. ч. ориз, 1-2 моркова, 1 глава лук, няколко пера зелен лук, 200 г краве масло, 300 мл бяло вино, олио за поръсване, сол, черен и червен пипер на вкус, свеж джоджен или мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелваме ябълките, почистваме ги от семките и ги нарязваме на тънки лодки. Обелваме картофите и ги нарязваме на големи кубчета. Разбъркваме ги с ябълките и наситнения лук.
Заливаме ги с половината от предварително разтопеното масло. Овкусяваме със сол и черен пипер. Изсипваме всичко в дълбока тава, като част от ябълките заделяме. Добавяме ориза и разбъркваме внимателно.
Измиваме добре агнешките ребра. От всички страни ги поръсваме със сол, черен пипер и накрая с червен пипер, като ги натриваме с ръце. Оставяме ги така за кратко, за да поемат подправките. Слагаме ребрата върху картофите, между тях подпъхваме нарязаните на ленти моркови и поръсваме с олио. Сипваме топла вода до средата на картофите.
Печем в загрята фурна на 200 градуса. След 20 минути от печенето, леко разбъркваме картофите, обръщаме ребрата и ги покриваме със заделените ябълки. Наливаме виното и печем до готовност. За да не се препече отгоре, може да покрием с алуминиево фолио. Преди края на печенето, върху ребрата слагаме перата зелен лук. Преди поднасяне украсяваме със стръкче джоджен или мента.