Агнешки ребра с картофи и ябълки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8535219 www.24chasa.bg

Подправени със свеж джоджен или мента

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

"По повод предстоящия Гергьовден предлагам интересна рецепта за агнешки ребра с ябълки", пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

2 кг агнешки ребра, 1,5 кг картофи, 3-4 ябълки, 1 ч. ч. ориз, 1-2 моркова, 1 глава лук, няколко пера зелен лук, 200 г краве масло, 300 мл бяло вино, олио за поръсване, сол, черен и червен пипер на вкус, свеж джоджен или мента

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обелваме ябълките, почистваме ги от семките и ги нарязваме на тънки лодки. Обелваме картофите и ги нарязваме на големи кубчета. Разбъркваме ги с ябълките и наситнения лук.

Заливаме ги с половината от предварително разтопеното масло. Овкусяваме със сол и черен пипер. Изсипваме всичко в дълбока тава, като част от ябълките заделяме. Добавяме ориза и разбъркваме внимателно.

Измиваме добре агнешките ребра. От всички страни ги поръсваме със сол, черен пипер и накрая с червен пипер, като ги натриваме с ръце. Оставяме ги така за кратко, за да поемат подправките. Слагаме ребрата върху картофите, между тях подпъхваме нарязаните на ленти моркови и поръсваме с олио. Сипваме топла вода до средата на картофите.

Печем в загрята фурна на 200 градуса. След 20 минути от печенето, леко разбъркваме картофите, обръщаме ребрата и ги покриваме със заделените ябълки. Наливаме виното и печем до готовност. За да не се препече отгоре, може да покрием с алуминиево фолио. Преди края на печенето, върху ребрата слагаме перата зелен лук. Преди поднасяне украсяваме със стръкче джоджен или мента.