Печено агнешко бутче

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8540150 www.24chasa.bg

Приготвено с хрупкава коричка и копривено пюре

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

"Изпращам ви чудесна гергьовденска рецепта за печено агнешко бутче с апетитна коричка, гарнирано със свежо зелено пюре от пролетна коприва", пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

1 агнешко бутче, 1-2 моркова, 1 глава лук или няколко скилидки чесън, 2-3 с.л. бяло вино или розе, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. горчица, 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.л. кафява захар, сол, черен и червен пипер на вкус, къдрав магданоз за украса

За пюрето:

750 г коприва, 3 стръка пресен лук, 3 стръка пресен чесън, 3 с.л. олио, 20 г краве масло, 2 щипки индийско орехче, черен пипер и сол на вкус, кедрови ядки и пармезан за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Правим с остър нож малки прорези по цялата повърхност на бутчето и във всеки от тях пъхваме резенче морков, лук или скилидка чесън. Натъркваме агнешкото обилно със сол, черен и червен пипер. Загряваме зехтина на котлона и добавяме кафявата захар. Разбъркваме и сипваме доматеното пюре, горчицата и виното. Оставяме да къкри, докато течността се изпари, като равномерно разбъркваме.

Намазваме с тази смес бутчето от всички страни. Слагаме го в намазнена тава, в която сипваме около 1 ч.ч. гореща вода. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около час и половина, покрито с алуминиево фолио. След това отстраняваме фолиото и допичаме до получаване на апетитна коричка.

Почистваме копривата от дръжките и я измиваме добре. Слагаме я в 1 и ? ч.ч. вряща подсолена вода за около минута, след което я обливаме със студена вода, за да запазим цветът и?. Нарязваме я на ситно. Лукът и чесънът за пюрето наситняваме и задушаваме заедно с копривата и 50 мл вода за 2 минути в нагорещен тиган. Прибавяме олиото, индии?ското орехче, сол и черен пипер. Разбъркваме и наливаме 50 мл вода.

Бъркаме непрекъснато, докато зеленчуците омекнат. Добавяме маслото и гореща вода, колкото да получим не много гъсто пюре. Пасираме до получаването на гладка консистенция. Поднасяме бутчето, като около него слагаме копривеното пюре, поръсено с кедрови ядки и настърган пармезан. Украсяваме с къдрав магданоз.