Печено агнешко с дреболии

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8545206 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Традиционното приготвяне на агнешкото за Гергьовден е, като се изпече заедно с агнешките дреболии”, пише ни Димитър Димитров и ни предлага рецепта за днешния празник..

ПРОДУКТИ 

1 и 1/2 кг агнешко месо от плешка, 1 агнешки комплект дреболии, 1 чиния спанак, 300 г печурки, 3 връзки зелен лук, 1 ч.ч. дългозърнест ориз, 1 к.ч. олио, сол, 1/2 к.л. черен пипер, 6-7 листа джоджен, 3 ч.ч. вода

За маринатата: сокът на 1/2 лимон, щипка млян черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, щипка чесън на прах, щипка салвия, щипка мащерка, 1 к.л. сол, 3 с.л. олио + 2 с.л. за намазване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Измиваме дреболиите, сваряваме ги и ги нарязваме на парчета. Лука, спанака и гъбите също нарязваме, но на едро. Към тях добавяме ориза. Разбъркваме продуктите с олиото, солта, черния пипер и нарязания джоджен.

Вземаме голяма тава, намазваме дъното ѝ с 2 с.л. олио. Изсипваме приготвената дроболина - така я наричаме в нашия Северняшки край. Върху нея поставяме агнешкото месо, намазано двустранно с маринатата, която сме приготвили от всички посочени съставки за нея.

Сипваме около месото водата. Завиваме тавата с пекарско фолио и я слагаме в загрята на максимални градуси фурна. Печем 20 мин така и още 90 на 220 градуса.

Отстраняваме фолиото и връщаме агнешкото за още 20 минути на 200 градуса, като през това време месото го поливаме на два пъти със соса, който е отделило по време на приготвянето.