
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Традиционното приготвяне на агнешкото за Гергьовден е, като се изпече заедно с агнешките дреболии”, пише ни Димитър Димитров и ни предлага рецепта за днешния празник..
ПРОДУКТИ
1 и 1/2 кг агнешко месо от плешка, 1 агнешки комплект дреболии, 1 чиния спанак, 300 г печурки, 3 връзки зелен лук, 1 ч.ч. дългозърнест ориз, 1 к.ч. олио, сол, 1/2 к.л. черен пипер, 6-7 листа джоджен, 3 ч.ч. вода
За маринатата: сокът на 1/2 лимон, щипка млян черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, щипка чесън на прах, щипка салвия, щипка мащерка, 1 к.л. сол, 3 с.л. олио + 2 с.л. за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме дреболиите, сваряваме ги и ги нарязваме на парчета. Лука, спанака и гъбите също нарязваме, но на едро. Към тях добавяме ориза. Разбъркваме продуктите с олиото, солта, черния пипер и нарязания джоджен.
Вземаме голяма тава, намазваме дъното ѝ с 2 с.л. олио. Изсипваме приготвената дроболина - така я наричаме в нашия Северняшки край. Върху нея поставяме агнешкото месо, намазано двустранно с маринатата, която сме приготвили от всички посочени съставки за нея.
Сипваме около месото водата. Завиваме тавата с пекарско фолио и я слагаме в загрята на максимални градуси фурна. Печем 20 мин така и още 90 на 220 градуса.
Отстраняваме фолиото и връщаме агнешкото за още 20 минути на 200 градуса, като през това време месото го поливаме на два пъти със соса, който е отделило по време на приготвянето.