Пълнозърнести лангиди с цвят от бъз

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8622076 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Краят на май е точното време да си наберем от цветовете на дървесния бъз. Предлагам ви една своя кулинарна импровизация с участието на това изключително полезно растение”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

Няколко цвята дървесен бъз, 2-3 яйца, 50 г пълнозърнесто брашно от спелта, 50 г бяло брашно, 50 г натурално нишесте, 150 мл прясно мляко, 10 г бурбонска ванилова захар, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, няколко капки ракия, щипка сол, олио за пържене, сладолед с шамфъстък за гарниране, пудра захар за поръсване, листа мента за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Измиваме внимателно цветовете от бъз и ги оставяме да се изцедят и подсушат върху решетка или в гевгир. Към пресетите брашна и нишестето прибавяме содата, солта, разбитите яйца с бурбонската ванилова захар и прясното мляко. За да не поемат лангидите излишна мазнина и да не стоят тежки, наливаме и малко ракия.

Разбиваме сместа, докато се превърне в гъста хомогенна каша. При нужда добавяме още мляко или брашно. В касерола или дълбок съд загряваме олиото.

Потапяме цветовете от бъз добре в сместа и ги пържим до златисто. По-дългите дръжки отрязваме с ножица и обръщаме от другата страна.

Поднасяме лангидите, поръсени с пудра захар и цветчета бъз, гарнирани с топки сладолед и украсени с листенца мента.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на