Фронт от север носи дъжд почти всеки ден, хладно за края на май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8622199 www.24chasa.bg
Заради дъждовете има опасност от мана по лозята, предупреждават специалисти.

Заради валежите и по-ниските температури усещането ще е за по-студено, отколкото е реално. Над 2000 м ще го обръща на сняг

Хладен и влажен въздух навлиза от север в България и той ще е причина за неприятно време през следващите дни. През цялата седмица времето ще е еднотипно - с дъждове и не особено високи температури. Това време обаче е типично за май, обясни пред “24 часа” климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.

През цялата седмица ще се развиват дъждовни облаци, от които често ще превалява. По-характерни ще са валежите през втората половина на деня, когато ще има и гръмотевици, но преди обед ще има и слънчеви интервали.

“Не може да се обобщи къде ще вали повече и къде - по-малко, защото въздушната маса над страната е неустойчива и предполага развитие на дъждовни облаци и

гръмотевична

дейност

Въпреки това по-интензивни и с повече валежни количества ще са дъждовете в местата близо до планините. Повече слънце и по-редки валежи се очакват на места в Югоизточна България, по Черноморието и по-далече от планините”, каза метеорологът.

Валежите са с краткотраен характер - за 15-20 минути, следва слънце и пак дъжд. Друга особеност на валежите е, че

са с петнист

характер - в един

квартал вали,

в друг - не,

а на следващия ден може да е обратното. Възможно е по време на някоя по-силна гръмотевична буря да има и градушка, допълни Симеон Матев.

Като цяло времето е хладно за стандартите на края на май, като и във вторник, и в сряда, и в четвъртък максималните температури ще са от 15 до 20 градуса. Към края на седмицата ще се затопли с 2-3 градуса, ще има повече слънце, а валежите ще са краткотрайни. Заради студената въздушна маса и честите валежи субективното усещане ще е за още по-хладно време, отколкото е реално. Над 2000 метра надморска височина дъждът често ще преминава в сняг.

“Такова време не е изненадващо, не е и необичайно. Последните дни на май и началото на юни климатично са

най-дъждовните

дни за 80% от

територията

на страната”,

обобщи климатологът. Имало и изключения - както за безвалежно, така и за много валежно време.

Веднъж на 30-40 години по това време се случва необичайно застудяване. Последно през 1991 г. на 26 май сутринта в Габрово, Перник, Самоков и над високите квартали на София валя сняг. Има и обратната крайност. Рекордно високите температури за тази част на годината са между 33 и 38 градуса.

“Неприятно е за разходки, но това, че вали, е нормалното. За земеделието няма по-добро време от това да вали през май. Всяка капка е жълтица, както гласи народната поговорка”, обясни Симеон Матев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко