Солен кекс с грис

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/8654006 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Може би, когато прочетете грис, ще се намръщите. Не бързайте обаче! Този солен кекс е наистина вкусен и ароматен, с приятна зърнеста структура и е много пухкав”, пише ни Виолета Василева.

ПРОДУКТИ 

3/4 ч.ч. брашно

3/4 ч.ч. грис

1 пакет бакпулвер

2 яйца

200 г извара

100 г сирене

1/2 ч.ч. олио

1 ч.л. захар

1 с.л. оцет

3-4 с.л. прясно мляко

1 с.л. шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Разбиваме яйцата със захарта. Щом започнат да побеляват, сипваме последователно олиото, изварата, сиренето, млякото, гриса и оцета. Ръзбиваме отново.

Пресяваме брашното с бакпулвера и на части го добавяме към останалите продукти. Разбъркваме до получавнето на еднородна смес. Накрая добавяме шарената сол и отново разбъркваме. Нейното количество може да намалите или увеличите според вкуса си.

Изсипваме сместа в подходяща форма за кекс, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Кексът е идеално допълнение към сутрешното или следобедното ви кафе.