
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Може би, когато прочетете грис, ще се намръщите. Не бързайте обаче! Този солен кекс е наистина вкусен и ароматен, с приятна зърнеста структура и е много пухкав”, пише ни Виолета Василева.
ПРОДУКТИ
3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. грис
1 пакет бакпулвер
2 яйца
200 г извара
100 г сирене
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
3-4 с.л. прясно мляко
1 с.л. шарена сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата със захарта. Щом започнат да побеляват, сипваме последователно олиото, изварата, сиренето, млякото, гриса и оцета. Ръзбиваме отново.
Пресяваме брашното с бакпулвера и на части го добавяме към останалите продукти. Разбъркваме до получавнето на еднородна смес. Накрая добавяме шарената сол и отново разбъркваме. Нейното количество може да намалите или увеличите според вкуса си.
Изсипваме сместа в подходяща форма за кекс, покрита с хартия за печене. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Кексът е идеално допълнение към сутрешното или следобедното ви кафе.